Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οργανώνει σύνοδο για τις «μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία

Σπεύδει να στηρίξει την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι την Τρίτη οργανώνει στις Βρυξέλλες μια «σύνοδο συντονισμού (σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ) της βοήθειας προς την Ουκρανία», η οποία θα προετοιμάσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών που προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη του έτους.

Στη σύνοδο θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της ΕΕ, των κρατών - μελών και «εξωτερικοί δωρητές» και θα προεδρεύσει ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεχάντρο Ουλθουρούν ντε Ασάνθα.

Η ΕΕ πρωτοστατεί για να εφαρμοστούν γρήγορα στην Ουκρανία εκείνα τα αντιλαϊκά μέτρα που αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο ακόμα πιο διάπλατα για τις μπίζνες των μονοπωλίων που εκπροσωπεί.

Η σύνοδος αυτή αποσκοπεί «στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και στο συντονισμό» της οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο, πριν από τη διεθνή διάσκεψη που η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θέλει να διοργανώσει για να βοηθήσει τη χώρα αυτή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Η Ουκρανία οφείλει να επωφεληθεί των μεταρρυθμίσεων» που της υποδείχθηκαν, σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια την οποία έχουν ήδη δεσμευτεί να της χορηγήσουν το ΔΝΤ και η ΕΕ, «αλλά είναι σημαντικό να λάβει υποστήριξη και αλληλεγγύη», σημείωσε ο ίδιος.

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι προχωρά στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για να αναλυθούν όσα «ρεαλιστικά σχέδια» υπάρχουν για εισαγωγές φυσικού αερίου, δουλεύοντας σε «πιθανές παραλλαγές για την αντικατάσταση του αερίου με άλλα είδη καυσίμων και Ενέργειας».

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες δεν εγκρίθηκε νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κιέβου για τη μεταρρύθμιση του δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου. Χρειάζονταν συνολικά 226 ψήφοι, αλλά συγκεντρώθηκαν 170, αντανακλώντας ενδοαστικές αντιθέσεις ακόμα και μέσα στο εσωτερικό της μερίδας του ουκρανικού κεφαλαίου που «κυριάρχησε» μετά την ανατροπή του Προέδρου Γιανουκόβιτς.

Ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου Αρσένι Γιατσενιούκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος, λέγοντας πως «θα μείνουμε χωρίς αέριο το χειμώνα αν δε στηρίξετε τα κυβερνητικά νομοσχέδια». Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το συγκεκριμένο ν/σ είχε στόχο να «επιτρέψει σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους μας να επιχειρήσουν και να εκσυγχρονίσουν το ουκρανικό σύστημα φυσικού αερίου», επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά ότι το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού είναι αποτέλεσμα σχεδιασμών και ανταγωνισμών που συνδέονται με την εξυπηρέτηση μονοπωλιακών συμφερόντων. Τα «μαχαίρια» που έχουν βγάλει οι μεγαλοκαρχαρίες από τους κλάδους της Ενέργειας (και όχι μόνο) για να μοιράσουν τον πλούτο του ουκρανικού λαού είναι πολύ κοφτερά...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org