Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΑΣΕΒΕ για τις εξελίξεις στην Ενέργεια

Σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα της Ενέργειας, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" έρχεται ως "ώριμο φρούτο" μιας σειράς πολιτικών επιλογών για την απελευθέρωση στην Ενέργεια που είναι ενιαίες για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια από τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Εχουμε πείρα! Η απελευθέρωση της Ενέργειας δεν έφερε φθηνό ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους. Η ΔΕΗ όντας μετοχική εταιρεία, στοχεύει στο κέρδος και με βάση αυτό δρα.

Ετσι η περιβόητη "κοινωνική ευαισθησία" της ΔΕΗ ΑΕ, είναι μια απάτη:

  • Το 2013 έγιναν 350.000 διακοπές ηλεκτροδότησης, σε σύγκριση με τις 200.000 του 2009. Και από τις 350.000 διακοπές, που το 30% έως 40% αφορά κυρίως μικροεπιχειρήσεις που έκλεισαν, επανασυνδέθηκαν μόνο οι 210.000! (ανακοίνωση του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρότι η ζήτηση Ενέργειας μειώθηκε κατά 3,5% (λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας και κατανάλωσης των λαϊκών νοικοκυριών), και παρότι η ΔΕΗ ΑΕ παρουσίασε καθαρά κέρδη 127,1 εκ. ευρώ, (αυξημένα κατά 104 εκ. σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012), συνέχισαν να αυξάννται τα τιμολόγια. Από 1.1.2013, οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 18,7%, κι ενώ ήδη την τελευταία πενταετία οι αυξήσεις είναι πάνω από 50% (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).
  • Και όσο εδραιωνόταν η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας τόσο αυξάνονταν τα τιμολόγια για τους πελάτες Χαμηλής Τάσης (ΧΤ), δηλαδή οικιακά τιμολόγια, μικρές βιοτεχνίες, μικρά εμπορικά καταστήματα. Από 1η Ιούνη 2014, με απόφαση της ΡΑΕ, ισχύουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος στους πελάτες ΧΤ, και μειώσεις στους πελάτες Υψηλής Τάσης (ΥΤ), δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Για τους πελάτες ΧΤ: αύξηση κατά 4%, στο Σύστημα Μεταφοράς και αύξηση κατά 5,4%, στο Δίκτυο Διανομής. Τα λεγόμενα κοινωνικά οικονομικά τιμολόγια (πρόκειται για περίπου 460.000), θα έχουν και αυτά αύξηση. Αντίθετα, για τους πελάτες ΥΤ, από 1η Ιούνη 2014, με απόφαση της ΡΑΕ μείωση στις μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης Συστήματος κατά 4,9 %. Τη μείωση αυτή θα κληθούν να την πληρώσουν οι πελάτες ΧΤ. Ενώ από την 1η Ιούλη έχουν προγραμματιστεί αυξήσεις για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά (καταναλώσεις μέχρι 800kwh).

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τις ενώσεις και τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων μαζί με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά να ορθώσουμε τείχος αντίστασης και ανατροπής ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ αλλά και συνολικά ενάντια στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα χρειάζεται και θα στηρίζει έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας. Απαιτούμε: Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ". Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του αγαθού της Ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ