Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «ελάφρυνση» στο κρατικό χρέος

Η πορεία εφαρμογής του «δημοσιονομικού προγράμματος» περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

Νέα αντιλαϊκά μέτρα δρομολογεί μέσα στο καλοκαίρι η συγκυβέρνηση, μετά και την ολοκλήρωση της προηγούμενης δέσμης των λεγόμενων «προαπαιτούμενων». Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Εuro Working Group), συνεδρίασε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης και ενέκρινε την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, από τα δάνεια που αναλογούν στα κράτη της ΕΕ.

Μεθαύριο Δευτέρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), έχοντας, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα, την πορεία εφαρμογής του προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής» στην Ελλάδα. Ακολούθως, στις 9 Ιούλη, τα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) επανέρχονται στην Αθήνα, όπου αναμένεται να παραμείνουν επί ένα 10ήμερο, προκειμένου να συνεχιστούν τα παζάρια με τη συγκυβέρνηση και άλλους κρατικούς φορείς. Το δε φθινόπωρο, στην επόμενη επάνοδο της τρόικας, στο επίκεντρο της «αξιολόγησης» θα βρεθούν τα παζάρια γύρω από τους τρόπους και το ύψος της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Σε πρώτο πλάνο, προβάλλουν τα επόμενα 6 «προαπαιτούμενα μέτρα», τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση ποσού 1 δισ. ευρώ. Το κεντρικό ζήτημα αφορά την ψήφιση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου για την κατάτμηση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, για αυτήν τη φάση, θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στον Αύγουστο.

Σε αυτό το πλαίσιο - πέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» - δρομολογούνται τα παρακάτω:

-- Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

-- Κατάργηση από 1η Γενάρη 2015 των «εισφορών υπέρ τρίτων», που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

-- Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

-- Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

-- Ορισμένες εφαρμοστικές διατάξεις για τη συγχώνευση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» από 1/1/2015 για όσα Ταμεία δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Να σημειωθεί ότι το μέτρο ήδη έχει ψηφιστεί σε προηγούμενο πολυνομοσχέδιο.

Πλειστηριασμοί για χρέη στην Εφορία

Στα παζάρια με την τρόικα, μπαίνει και το ζήτημα του πλειστηριασμού ακινήτων για τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει πλειστηριασμούς με «τιμές εκκίνησης» μόλις στα 2/3 των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες είσπραξης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η τρόικα βάζει στο τραπέζι πρόταση για ακόμη χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, μόλις στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Σήμερα, η ελάχιστη τιμή για πλειστηριασμούς ακινήτων, τα οποία έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική τιμή.

Χρηματοδότηση και κρατικό χρέος

Κι ενώ στον «αφρό» ανεβαίνουν τα παζάρια γύρω από την υπόθεση του κρατικού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί άμεσα, πιθανόν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, τη σύναψη νέου κρατικού δανείου από τις διεθνείς τράπεζες και τις χρηματαγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έκδοση κρατικού ομολόγου 3ετούς διάρκειας, ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις θα έχει επιτόκιο οριακά χαμηλότερο από το 3%, στη βάση των «προσφορών» που θα υποβάλουν οι τραπεζίτες κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, επισκέφθηκε τις προάλλες το Βερολίνο. Σε δηλώσεις τους στο γερμανικό Τύπο επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει χρηματοδοτική ανάγκη για τους επόμενους 12 μήνες» και κατά συνέπεια «δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα βοήθειας», δηλαδή η σύναψη νέου δανείου από το «μηχανισμό στήριξης». Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτές έχουν στόχο και την προσέλκυση «επενδυτών» στο υπό έκδοση κρατικό ομόλογο.

Η ατζέντα στο Γιούρογκρουπ

Πέρα από τη συζήτηση για το «πρόγραμμα προσαρμογής» και την «τρέχουσα κατάσταση» στην Ελλάδα, η μεθαυριανή «ατζέντα» του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει και τα εξής:

-- Οικονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις στη Ζώνη του Ευρώ και η παρακολούθηση των κρατών μελών. Πρόκειται για τις διαδικασίες του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», στο πλαίσιο της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

-- Οι εξελίξεις στην υπό διαμόρφωση «τραπεζική ένωση» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

-- Συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση της «υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία», όπως ονομάζουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο των διεργασιών τα «κόκκινα» δάνεια(2021-01-13 00:00:00.0)
Ομοβροντία νέων αντιλαϊκών μέτρων, διαχειριστικά ζόρια για το κρατικό χρέος(2016-05-18 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια γύρω από το «δημοσιονομικό κενό»(2014-11-18 00:00:00.0)
Παζάρια γύρω από τη δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική(2014-01-18 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια και η αντιλαϊκή επίθεση(2013-12-01 00:00:00.0)
Ολα τα σενάρια έχουν κοινό αντιλαϊκό παρονομαστή(2013-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ