Σάββατο 5 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Η συζήτηση που προηγήθηκε, επιβεβαίωσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση από τη μια και τον ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα «αντιμνημονιακά» κόμματα από την άλλη, είναι για τον τρόπο που θα προχωρήσει η απελευθέρωση, την οποία όλοι αποδέχονται σαν προαπαιτούμενο για τον ανταγωνισμό.

Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος ανέφερε προς την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο: «Λέτε ότι αυτό το κάνετε για να ανοίξει η αγορά και να έρθουν επενδύσεις (...) έχουν δοθεί οι άδειες από τη ΡΑΕ από το 2003 για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αλλά επενδύσεις δεν έχουν γίνει». Η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο «αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας». Ενώ η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ν. Φούντα ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά με «όρους».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της απελευθέρωσης της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ με τη μορφή που του έδωσε η συγκυβέρνηση «προσπάθησε να συγκεράσει τις σφοδρότατες συγκρούσεις των επιχειρηματικών ομίλων που υπήρχαν, για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ποια συμφέροντα επιχειρηματικά θα ελέγχουν τη ΔΕΗ. Για να κατευνάσει, για να μειώσει αυτό τον ανταγωνισμό, βρήκε μια μεσοβέζικη λύση. Δημιούργησε τη μικρή ΔΕΗ για να την πάρει ένα αντιμαχόμενο μπλοκ και μετά θα έχουμε τη μεγάλη ΔΕΗ που θα ιδιωτικοποιηθεί επιπλέον το 17% για να την πάρει άλλο μπλοκ επιχειρηματικών ομίλων».

«Εδώ πέρα - τόνισε - υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα. Με ποιο "όχι" πρέπει να είμαστε, γιατί υπάρχουν διαφόρων λογιών "όχι". Ακούγοντας τη συζήτηση των φορέων, λέγανε "όχι", αλλά δεν αμφισβητούσαν ότι πρέπει να συνεχίσουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες να παράγουν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ότι πρέπει να συνεχιστεί η απελευθέρωση της αγοράς».

Είπε ακόμα: «Εμείς λέμε πολύ καθαρά ότι αυτοί που μένουν στο επιφανειακό "όχι" δεν αμφισβητούν την πολιτική που ικανοποιεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τι αμφισβητούν; Με ποιον τρόπο θα ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων ή, αν το θέλετε πιο καθαρά, ποιων επιχειρηματικών ομίλων τα συμφέροντα θα υπηρετηθούν περισσότερο: Αυτά που έχουν σήμερα το πάνω χέρι στη ΔΕΗ, αυτά που έχουν σήμερα το πάνω χέρι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή τους ανταγωνιστές που πρόκειται να εισέλθουν;».

«Σε αυτό το "όχι" δεν πρόκειται να πάρουμε θέση και θα καλέσουμε το εργατικό λαϊκό κίνημα να μην υποταχθεί κάτω από τα μεν ή τα δε επιχειρηματικά συμφέροντα. Το "όχι" που πρέπει να πει ο λαός πρέπει να απαντάει στην ουσία και την πραγματική αιτία», είπε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ