Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΣΣΕ
Καταγγελία σε «εταιρικό» κλίμα

Ενώπιον «κοινωνικών εταίρων» και της κυβέρνησης η καταγγελία της ΕΓΣΣΕ. Καταγγέλλει το ΠΑΜΕ τη στήριξη κυβέρνησης, εργοδοτών και ΕΕ

Η πανηγυρική... καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, χτες από τη ΓΣΕΕ, αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για την πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας και συγκεκριμένα για τον πρόεδρό της Χ. Πολυζωγόπουλο, να επιβεβαιώσει ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων θα υποταχτούν ουσιαστικά στις επιδιώξεις των εργοδοτών, στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στις επιταγές της διαβόητης ΟΝΕ.

Μοναδική «παραφωνία» στο περιβάλλον του «κοινωνικού εταιρισμού» αποτέλεσε η ΔΑΣ και τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας στηρίζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική, τους εργοδότες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και ότι «υιοθετεί μια πολύ επικίνδυνη τακτική για το συνδικαλιστικό κίνημα, θεωρώντας ιερά και μη απαραβίαστα τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και μη ρεαλιστικό να πάρουν οι εργαζόμενοι 250 χιλ. δρχ. μισθό και οι συνταξιούχοι 200 χιλ. δρχ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΠΑΜΕ θα παλέψει για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην... τελετή καταγγελίας, όπου έγινε και το κόψιμο της πίτας της ΓΣΕΕ, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και βουλευτές διαφόρων κομμάτων, μέσα σε ένα έντονο εορταστικό κλίμα.

Το κλίμα όμως δε θα είναι ανάλογο για τους εργαζόμενους, καθώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε δηλώσει προηγουμένως μεταξύ άλλων ότι: Το συνδικαλιστικό κίνημα θα επιδιώξει να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων, προωθώντας αυτό που είναι «εφικτό και ρεαλιστικό»! Η «ανατίμηση» της δραχμής αποτελεί θετική εξέλιξη, που δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για τον περιορισμό του εισοδήματος των εργαζομένων.

Το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο για την ΕΓΣΣΕ αναδεικνύει το μέγεθος της υποταγής, καθώς για άλλη μια φορά υιοθετείται με γενικόλογη, αλλά συγχρόνως, περιοριστική διατύπωση για αύξηση, με κάλυψη του μέσου πληθωρισμού, πρόβλεψη ρήτρας για τυχόν απόκλιση, κάλυψη μέρους της αύξησης του ΑΕΠ για '98, '99... Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ άλλων αλλοιώνεται και το πάγιο αίτημα για δραστική μείωση των υπερωριών, με διάφορα τεχνάσματα αποτροπής τους μέσω αύξησης της αποζημίωσής τους! Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε πολλές αναφορές στην ανάγκη διασφάλισης του... πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων. Σύμφωνα όμως και με στοιχεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά 8% το βασικό μεροκάματο. Την ίδια περίοδο, και κυρίως τελευταία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θριαμβολογούσε για τις «πραγματικές» αυξήσεις που εξασφάλιζε!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Εργασίας επαίνεσε τη ΓΣΕΕ για τη στάση της σχετικά με τις απαιτήσεις της!

Σε εντελώς διαφορετική ρότα κινείται η διεκδικητική πρόταση του ΠΑΜΕ, για κατώτερο μεροκάματο 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ. και κατώτερη σύνταξη ίση με το 80% του μεροκάματου, δηλαδή 200.000 δρχ. Η συνολική πρόταση αναφέρεται σε μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, για τη στήριξη των σεισμόπληκτων, στην ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, για διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ