Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
«Τους ζυγούς λύσατε» αποφάσισε η πλειοψηφία

Πρόγραμμα αγωνιστικής συνέχειας κατέθεσε η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Τους ζυγούς λύσατε, καλές διακοπές, ραντεβού στο τέλος Σεπτέμβρη, σε μια ημερίδα για το Ασφαλιστικό...

Αυτή είναι επί της ουσίας η προκλητική απόφαση που πήρε χτες η πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κάνοντας καθαρό πως πάνω απ' όλα είναι μια δράκα κυβερνητικών συνδικαλιστών, που ανταποκρίθηκε πάραυτα στην πρωθυπουργική εντολή για τέλος της αντιπαράθεσης και έναρξη διαλόγου.

Στη συνεδρίαση της ΕΕ οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση εμφανίστηκαν «μακρά νυχτωμένοι» από τα μηνύματα που έστειλαν οι απεργοί υπάλληλοι μέσα από τις μεγαλειώδεις απεργιακές διαδηλώσεις. Πανηγυρικά απέρριψαν την ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου που ανάμεσα στ' άλλα πρόβλεπε και κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 13-14 Ιούνη μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, μάλιστα, κατέφυγε και σε επίθεση στο ΠΑΜΕ χαρακτηρίζοντας «υπερβολικό» το αίτημα για μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης, ενώ «έξω από την πραγματικότητα» χαρακτήρισε το αίτημα για πάγωμα των εργατικών εισφορών.

Η ΕΕ με μια γενική διατύπωση αποφάσισε να γίνει δημόσια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με όλους τους κοινωνικούς φορείς και στόχο την οργάνωση διάσκεψης το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με ευθύνη και πρωτοβουλία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Σε φραστικό επίπεδο επαναλαμβάνει ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση πλαισίου συζήτησης με την κυβέρνηση την αναγνώριση από την πλευρά της «των ελλειμμάτων που έχουν δημιουργηθεί στα ταμεία από την καταλήστευση των αποθεματικών, αποδοχή για όλους τους ασφαλισμένους της τριμερούς χρηματοδότησης και δέσμευση για μη επαναφορά των προτάσεων γι' αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων». Για τη συνέχιση των αγώνων έμεινε να πλανάται στον αέρα μια πρόταση της ΠΑΣΚ για συλλαλητήριο ή συναυλία μέσα στον Ιούνη. Την αποδέχτηκε η ΔΑΚΕ, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση πρότεινε κάποιας μορφής παρέμβαση την ημέρα συνάντησης ΓΣΕΕ - Γιαννίτση.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ - Δημοσίου Δ. Αγκαβανάκης δήλωσε στο «Ρ»: «Οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση με την κοινή τους σημερινή απόφαση στην ΑΔΕΔΥ ουσιαστικά ενσωματώνονται στην κυβερνητική λογική για τ' ασφαλιστικά. Προτείνουν τη συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο - απάτη με βάση τη φενάκη της τριμερούς χρηματοδότησης. Ουσιαστικά αποδέχονται την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, αφού αποδέχονται την υπάρχουσα αρνητική κατάσταση για τους εργαζόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα. Ηδη με τους αντιασφαλιστικούς νόμους έχει νομοθετηθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας γι' άντρες και γυναίκες στα 65, έχει μειωθεί η σύνταξη υπολογιζόμενη στο 60% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Αυτή είναι η "μηδενική βάση" που λέει η κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, συνεχίζει ο συνδικαλιστής, η αποδοχή αυτής της "μηδενικής βάσης" και η έναρξη διαλόγου με βάση αυτό, λειτουργεί σαν προθάλαμος για να προωθηθούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης».

«Με την απόφαση αυτή, κατέληξε ο Δ. Αγκαβανάκης, έρχονται σε αντίθεση με τα μηνύματα των μεγαλειωδών απεργιακών κινητοποιήσεων, για μη συμμετοχή στο διαβόητο κοινωνικό διάλογο και για ένταση και κλιμάκωση των αγώνων. Οι εργαζόμενοι εκ των πραγμάτων πρέπει να τους παραμερίσουν και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την κατάκτηση νέων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, αντίστοιχων με τις σύγχρονες ανάγκες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ