Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ χαμένος θα βγει ο λαός

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη διαδικασία της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας

Την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Ιούλη, κατατίθεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», καθώς η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μέχρι τέλους την πολιτική «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ.

Η τελική μορφή του νομοσχεδίου φαίνεται ότι θα έχει ορισμένες «φραστικές βελτιώσεις», όπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου, οι οποίες φυσικά δε θα αλλάζουν στο ελάχιστο την αντιλαϊκή του ουσία. Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο εκπληρώνει το στόχο που της έχει θέσει η ΕΕ, «ο οποίος είναι η απελευθέρωση της αγοράς, με έναν δεύτερο παίκτη στην αγορά, σε όλο το φάσμα, με μια οργανωμένη ιδιωτικοποίηση», ανοίγοντας έτσι νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για τα μονοπώλια.

Σε ανακοίνωση για την πώληση της ΔΕΗ και την πορεία ιδιωτικοποίησής της, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Ενέργεια σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που αποδέχονται και όλα τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, προχωράει αυτές τις μέρες με γρήγορους ρυθμούς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Πρόκειται στην ουσία για την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, πολύ πριν την κρίση, με σκοπό την πλήρη παράδοση του τομέα παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Γι' αυτές τις εξελίξεις σοβαρές ευθύνες έχει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, οι παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που στο όνομα του "ρεαλισμού", του "ελεύθερου ανταγωνισμού" και των άλλων αυταπατών που δημιουργούσαν, διαχωρίζοντας την πορεία ιδιωτικοποίησης από την πολιτική της ΕΕ, έβαλαν πλάτη να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση σε όλες τις φάσεις με επιμέρους διαφωνίες.

Να αξιοποιηθεί η πείρα

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και των εργαζομένων, όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι να κρίνουν από την ίδια τους την πείρα, αν η απελευθέρωση μέχρι σήμερα είχε θετικές συνέπειες για την ίδια τους τη ζωή. Κάθε φορά που η απελευθέρωση προχωρούσε και ένα βήμα παραπέρα, η τιμή του ρεύματος ολοένα και αυξανόταν.

Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν 80% παραπάνω την τιμή της κιλοβατώρας, ενώ αν προσθέσουμε και τις αυξήσεις μέσω όλων των επιπλέον φόρων, όπως το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, που αυξήθηκε κατά 133% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, οι αυξήσεις είναι υπερδιπλάσιες για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών. Αυτόν το στόχο υπηρετούν και οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από 1 Ιούλη 2014 και αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Κριτήριο για τους εργαζόμενους να είναι η στάση όλων των δυνάμεων απέναντι στην πολιτική της ΕΕ. Οι επιλογές της κυβέρνησης για την πώληση της ΔΕΗ και συνολικά των στρατηγικών υποδομών της χώρας δεν επιβάλλονται με το "ζόρι". Ακολουθούν τις επιταγές της ΕΕ, με την οποία όλα τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις, εκτός του ΚΚΕ, συμφωνούν.

Από αυτήν τη σκοπιά, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραπλανηθούν από δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία μιλάει για ΔΕΗ "υπό δημόσιο έλεγχο", που μπορεί να διασφαλίσει μία "κυβέρνηση της Αριστεράς", από την άλλη όμως είναι δύναμη που στρατηγικά συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όταν λέει ότι "στο πλάι της δημόσιας ΔΕΗ, μπορεί να λειτουργούν και ιδιώτες αρκεί να είναι υγιείς επιχειρηματίες".

Κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ

Η λύση προς όφελος του λαού είναι η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια και ΔΕΗ κοινωνικοποιημένη σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα φθηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Με αυτή τη γραμμή πάλης ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, σήμερα, μπορεί να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια, να έχει νικηφόρα προοπτική, να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ