Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις για νέες επεμβάσεις και ζώνες κερδοφορίας

«Θαλάσσια ασφάλεια» για διασφάλιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων όπου Γης

Σε αποφάσεις για τη διασφάλιση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών συμφερόντων σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη και τη διάνοιξη νέων ζωνών κερδοφορίας σε Βαλκάνια, Ιόνιο και Αδριατική, κατέληξε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, προετοιμάζοντας παράλληλα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί 26-27 Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Καταρχάς, το ΣΓΥ κατέληξε σε μια νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, με στόχο τη «διασφάλιση των θαλάσσιων μεταφορών της ΕΕ έναντι κινδύνων και απειλών στο παγκόσμιο ναυτιλιακό περιβάλλον». Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μετέχοντας στο ΣΓΥ, χαιρέτησε την έγκριση της Στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι ήταν μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η στρατηγική αυτή θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας στην ασφάλεια στη θάλασσα και να αναλάβουμε τις παγκόσμιες ευθύνες μας.Σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος και από κοινού με τους διεθνείς εταίρους της, η ΕΕ έχει πολλά να προσφέρει: Από την πολιτική και οικονομική δέσμευση ως τις ναυτικές επιχειρήσεις, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά, όπως αποδεικνύεται από την άκρως επιτυχημένη επιχείρηση πάταξης της πειρατείας EU ΝAVFOR "ATALAΝTA" στο δυτικό Ινδικό Ωκεανό».

Η Μ. Δαμανάκη, Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, δήλωσε σχετικά: «Κανένας επιχειρηματίας δε θα επενδύσει σε μια θαλάσσια δραστηριότητα αν οι off-shore εγκαταστάσεις ή οι εμπορικοί δίαυλοι δεν είναι ασφαλείς. Οι σημερινές απειλές απαιτούν μια συντονισμένη απάντηση». Πλέον αναμένεται μέχρι το τέλος του 2014 να αναπτυχθεί ένα «κυλιόμενο» σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της στρατηγικής.

Παραπέρα, το ΣΓΥ υιοθέτησε τη Θαλάσσια Στρατηγική για τη «μεγα-περιφέρεια» της Αδριατικής και του Ιονίου (είχε εγκριθεί ως προτεραιότητα από την Κομισιόν ήδη από τις 30/11/2012), με στόχο την αξιοποίηση ως το 2020 των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Ιονίου και τη συγκρότηση «στρατηγικής επενδύσεων» στη ζώνη Ιονίου - Αδριατικής.

Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία

Επίσης, το Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, όπως επεδίωκε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξει δρόμος για στενότερη διασύνδεση μεταξύ ελληνικών και αλβανικών κεφαλαίων, να ρυθμιστούν ζητήματα όπως η ΑΟΖ, να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Ο Ευ. Βενιζέλος, στέλνοντας μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση, παζαρεύοντας τη στήριξη της Ελλάδας, ώστε η ελληνική αστική τάξη να προωθήσει παραπέρα θέσεις της στα Βαλκάνια, σημείωσε: «Αλλες χώρες της περιοχής, όπως τα Σκόπια, έχουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005. Στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς την Αλβανία, προς την αλβανική κυβέρνηση, προς το αλβανικό πολιτικό σύστημα (...) Πιστεύω ότι αυτό θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε κάποια στιγμή, όσο γίνεται γρηγορότερα, να αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επί των ημερών μας τώρα, ως Προεδρίας, είχαμε την ευκαιρία να δούμε να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας και προωθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου».

Σημειωτέον, στην 4η Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ - Μαυροβουνίου, που προηγήθηκε του ΣΓΥ, επιτεύχθηκε συμφωνία για το άνοιγμα τριών διαπραγματευτικών κεφαλαίων (Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίου, Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, Χρηματοπιστωτικός έλεγχος).

Επιπλέον το ΣΓΥ υιοθέτησε απόφαση σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες εφαρμογής της «ρήτρας αλληλεγγύης», το πλαίσιο βάσει του οποίου κράτη - μέλη σπεύδουν να «συνδράμουν» άλλο κράτος - μέλος που υφίσταται «τρομοκρατική επίθεση», φυσική καταστροφή ή καταστροφή ως αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών. Προς τούτο προβλέπεται ότι «η Ενωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Η Επιτροπή και η Υπατη Εκπρόσωπος, επικουρούμενες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, θα προσδιορίσουν όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν καλύτερα στην αντιμετώπιση της κρίσης και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους».

Τέλος, το ΣΓΥ ασχολήθηκε και με τη θεματολογία της Συνόδου Κορυφής, συζήτησε για τη νέα στελέχωση των βασικών ευρωενωσιακών οργάνων και ενέκρινε τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (διαδικασία μόνιμης επιτήρησης των προϋπολογισμών των κρατών - μελών).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ