Κυριακή 15 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΝΑΞΟΣ
Νοσοκομείο μόνο στο ... όνομα

«Μπλόκο στα αντιλαϊκά μέτρα». Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Νάξο
«Μπλόκο στα αντιλαϊκά μέτρα». Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Νάξο
Το Νοσοκομείο - ΚΥ της Νάξου καλύπτει και άλλα νησιά όπως οι μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά), ενώ σε αυτό υπάγεται και το ΚΥ της Αμοργού. Απευθύνεται, δηλαδή, σταθερά σε περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Οι ανάγκες της Νάξου και των γύρω νησιών είναι πολύ μεγάλες, δεν εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το Νοσοκομείο - ΚΥ στην πόλη της Νάξου τα τελευταία χρόνια παρότι προβιβάστηκε σε νοσοκομείο, λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό από την εποχή που ήταν απλά Κέντρο Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως οι αγροτικοί γιατροί όλων των χωριών της Νάξου και των γύρω νησιών θα έπρεπε να είναι 22 και είναι μόλις 8. Τόσο το ιατρικό, όσο και το παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, είναι σε μόνιμη βάση σαν προσωπικό ασφαλείας, ενώ είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, αφού σε πολλές ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός: Παιδίατρος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος κ.ά. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν γενικοί χειρουργοί και ορθοπεδικοί χειρουργοί, πέρα από τις πολύ απλές επεμβάσεις δεν γίνονται άλλες επειδή εκκρεμεί η πρόσληψη αναισθησιολόγου, ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει τμήμα Αιμοδοσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δε γεννούν στο Νοσοκομείο, αλλά ταξιδεύουν στην Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μαιευτική κλινική, ούτε καν αναισθησιολόγος αν χρειαστεί χειρουργείο (καισαρική). Αντίστοιχα τα εργαστήρια είναι πολύ υποβαθμισμένα και εκτός από απλές αιματολογικές εξετάσεις, υπερήχους και ακτινογραφίες, πιο εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις - π.χ. μαστογραφία - γίνονται μόνο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) στα χωριά και στα γύρω νησιά λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση μόνο με έναν αγροτικό γιατρό, οι θέσεις που προβλέπονται για γιατρούς και νοσηλευτές είναι κενές. Στη Νάξο, υπάρχουν 3 ΠΙ στα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, όμως ποτέ δεν υπάρχει σε 24ωρη βάση γιατρός. Οι αγροτικοί γιατροί περνούν μια φορά τη βδομάδα από τα χωριά όπου δεν υπάρχουν ΠΙ, επομένως στα ΠΙ δεν μένει κανείς.

Από τα 2 ασθενοφόρα του νοσοκομείου λειτουργεί μόνο το ένα, επειδή το άλλο είναι ανασφάλιστο. Παραμένει ακίνητο την ώρα που υπάρχουν επείγοντα περιστατικά, άνθρωποι ανήμποροι, άτομα με αναπηρία, που μένουν σε απομακρυσμένα χωριά και θέλουν δεκάδες ευρώ μέχρι τη χώρα της Νάξου. Επίσης, οι διακομιδές προς το νοσοκομείο της Σύρου γίνονται κυρίως με ιδιωτικό σκάφος, με το ...αζημίωτο. Ακριβά στοιχίζουν και στους κατοίκους των μικρών νησιών οι μετακινήσεις στη Νάξο για εξετάσεις, γιατρό, φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ