Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014 - αριθ. φύλλου: 11868

ΚΚΕ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
«Εξοδος από την κρίση» με ενισχυμένο το κεφάλαιο και όχι το λαό

ΣΕΛ.  5
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα» η στρατιωτική δύναμη

ΣΕΛ.  ΣΕΛ.  3

Η αναψυχή δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα του λαού
  • Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και οι μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ αφίξεων και την ανάπτυξη στον Τουρισμό, η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές, γιατί το εισόδημα είναι τσακισμένο, ενώ οι τιμές σε εισιτήρια και δωμάτια απλησίαστες.
  • οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια και με μεροκάματα πείνας. Οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ολα αυτά αναδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη, για την οποία μιλάνε η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, δε συνεπάγεται ανακούφιση του λαού ούτε ανακοπή των αντιλαϊκών μέτρων.
  • Η αναψυχή δεν είναι εμπόρευμα ούτε πολυτέλεια, είναι δικαίωμα του λαού και γι' αυτό χρειάζεται να διεκδικήσουμε μείωση στις τιμές των εισιτηρίων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατάργηση των διοδίων, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους εργαζόμενους, δωρεάν υποδομές για ανέργους και νέους.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Νέα μέρα»... στην αντιλαϊκή επίθεση

«Βρισκόμαστε σε νέα ημέρα, στην ίδια κατεύθυνση», σημειώνει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και ξεκαθαρίζει: Η «ίδια κατεύθυνση» αφορά στην «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία», ενώ η «νέα ημέρα» αφορά στις υποσχέσεις για «θεραπεία κάποιων αδικιών που έγιναν».

Με απλά λόγια, η αντιλαϊκή επίθεση όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα επιταχυνθεί, γιατί αυτό επιβάλλει ο στόχος της ανταγωνιστικότητας, της «αναπτυξιακής δυναμικής» της καπιταλιστικής κερδοφορίας: Διαμόρφωση όσο το δυνατόν πιο φθηνής εργατικής δύναμης, με μονιμοποίηση των σαρωτικών ανατροπών στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα που επιβλήθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και επιβολή νέων, στην «ίδια κατεύθυνση», στα χρόνια που θα την ακολουθήσουν. Με διασφάλιση του «φιλοεπενδυτικού κλίματος» - όπως διαφημίζεται αυτές τις μέρες και με τις επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες Αζερμπαϊτζάν, Κουβέιτ και Κίνας - πάνω σε αυτό ακριβώς το έδαφος του εργασιακού μεσαίωνα και με τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο μέσα από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ακριβώς επειδή όλα τα παραπάνω, στην πράξη, δε συμβαδίζουν με την «ώθηση ευημερίας για όλους» που προβάλλεται προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση, συνοδεύονται με τις υποσχέσεις για δήθεν ανακούφιση με «θεραπεία κάποιων αδικιών». Υποσχέσεις και μέτρα που στην πραγματικότητα στόχο έχουν να διαχειριστούν την πιο ακραία φτώχεια, με «παροχές» ελεημοσύνης που θα συγκρατούν το λαό στα όρια της εξαθλίωσης και θα τον συμβιβάζουν με αυτά.

Ως μέτρα «ανακούφισης» του λαού προβάλλονται, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν πρόσθετες παροχές στα μονοπώλια και πάγιες απαιτήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που διάλεξε ο Αντ. Σαμαράς, για να «τεκμηριώσει» τις «ελαφρύνσεις» που θα υπάρχουν για το λαό «αν ξεπερνάμε τους στόχους μας»: «Πετύχαμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών» καυχιέται, «αυτό σημαίνει και μικρή αύξηση αποδοχών των μισθωτών». Διαφημίζει, δηλαδή, ως φιλολαϊκό μέτρο και... αύξηση των μισθών των εργαζομένων, το τελειωτικό χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο!

Ο λαός όμως «κέρδισε» μόνο ακόμα πιο βαριά δεσμά. Οι «βαθμοί ελευθερίας», που αναφέρει ο πρωθυπουργός, αφορούν αποκλειστικά στο κεφάλαιο, όπως και τα περί «φυσιολογικής χώρας», μιας χώρας δηλαδή όπου η δράση των μονοπωλίων δε θα περιορίζεται από κατακτήσεις και λαϊκά δικαιώματα (τα «προνόμια των λίγων»), όπου η ίδια η έννοια των λαϊκών δικαιωμάτων θα αντικαθίσταται από την κάλπικη υπόσχεση των «ευκαιριών για τους πολλούς».

Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική επιβάλλει ο ίδιος ο στόχος της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική προωθούν όλες οι δυνάμεις που υποκλίνονται σε αυτόν το στόχο, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους στο μείγμα διαχείρισης που προτείνουν για την επίτευξή του. Εκεί «συναντιούνται» ΔΝΤ και ΕΕ, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους για τον τρόπο διαχείρισης του κρατικού χρέους, όπως επιβεβαιώθηκε και τις προηγούμενες μέρες με την «έκθεση αξιολόγησης» του ΔΝΤ και την παρέμβαση Σόιμπλε. Εκεί «συναντήθηκαν» και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέλευση του ΣΕΒ: Κανείς τους δε δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των απωλειών στους εργατικούς μισθούς και τα λαϊκά δικαιώματα, την ίδια ώρα που «έδωσαν ρέστα» στα διαπιστευτήρια προς τους βιομηχάνους και στην προσήλωση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Καμία «νέα ημέρα», καμία «ευημερία για όλους» δεν έχει να προσδοκά ο λαός από τη στοίχισή του πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου. Μόνο η ανασύνταξη του κινήματός του, η λαϊκή πάλη, που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο τα μονοπώλια και όλους τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, μπορούν να βάλουν εμπόδια στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή επίθεση και πάνω από όλα να ανοίξουν το δρόμο για τη ριζική ανατροπή που έχει ανάγκη ο λαός, με τον ίδιο πρωταγωνιστή.


Eurokinissi

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Στα Προπύλαια την Πέμπτη για Ασφαλιστικό - συντάξεις

Με δραστηριότητες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις διαδηλώνουν την Πέμπτη 19 Ιούνη, για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό, ενάντια στις νέες περικοπές στις Επικουρικές, που εφαρμόζονται από τις αρχές του επόμενου μήνα. Στην Αθήνα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια.


ΣΕΛ.  11


ΚΝΕ
Εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ και άλλες δράσεις

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ συμπληρώνει φέτος τα 40 του χρόνια και αρχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι με σύνθημα δανεισμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!»


ΣΕΛ.  15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν αύριο ενάντια στην «αξιολόγηση»

ΣΕΛ.  10
ΙΡΑΚ
Επέλαση των ισλαμιστών και δολοφονίες Ιρακινών στρατιωτών

ΣΕΛ.  17
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η σφαγή του λαού από την κυβέρνηση

ΣΕΛ.  16

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ