«Μια πενταετία μετά την τελευταία ύφεση στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης και η ανεργία δεν έχουν αποκατασταθεί στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-'09. Ακόμη και μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του '30, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επανήλθε στα επίπεδα του 3% και πλέον. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου ανακοίνωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ δε θα ενισχυθεί περισσότερο από 2,1%. Ο Λόρενς Σάμερς, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έχει κατ' επανάληψη προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να είναι υποτονική εάν η κυβέρνηση δεν επενδύσει σε έργα υποδομής, στην έρευνα και στην τεχνολογία. Το ποσοστό των ενηλίκων που εργάζονται μειώθηκε απότομα στο διάστημα της τελευταίας ύφεσης, ενώ η έστω και αμυδρή βελτίωση των αριθμών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν απλά σταματήσει να αναζητούν εργασία» (από άρθρο των NEW YORK TIMES, που αναδημοσιεύει η «Καθημερινή»). Τι δείχνει; Οτι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μικροί, ότι η ανεργία δε μειώνεται. Δείχνει ταυτόχρονα ότι το κεφάλαιο δεν κάνει επενδύσεις χωρίς κρατικές εγγυήσεις και στήριξη. Αυτά είναι τα καλά της διαχείρισης Ομπάμα που εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ...
Θετικά τα σχόλια για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αστικού Τύπου από τη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Μ. Ντράγκι. «Εχει αλλάξει πολύ το λόγο του, εμφανίζεται πιο ρεαλιστής, δείχνει ότι προσαρμόζεται και προσγειώνεται στην πραγματικότητα, ήταν τα σχόλια στη Φρανκφούρτη. Η οικονομική και επιχειρηματική τάξη της χώρας έχει ούτως ή άλλως μεταβάλει τη στάση της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε σαφές και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ», γράφει το «Βήμα». Εμείς να θυμίσουμε ότι στο γεύμα που παρέθεσε ο ΣΕΒ στον Αλ. Τσίπρα, οι βιομήχανοι του πρότειναν να τους ζητά τη γνώμη τους για θέματα οικονομίας. Και ο Αλ. Τσίπρας τους είπε ότι δεν μπορούμε παρά να συνεργαζόμαστε, να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρχει οικονομία. Ο λαός να συνειδητοποιήσει το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος που νοιάζεται για το κεφάλαιο και την ΕΕ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει τη δική του συμφωνία με τον ελληνικό λαό, η οποία τον δεσμεύει απόλυτα, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Αλ.Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» («Αυγή», 15/6/2014). Ο λαός να θυμάται ότι στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 28/5/2014, ο Αλ.Τσίπρας τούς είχε πει: «Να αναλάβετε τη δική σας ευθύνη στο προσκλητήριο που σας απευθύνουμε για μια νέα κοινωνική συμφωνία για τη νέα Ελλάδα». Επομένως, η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το λαό είναι η κοινωνική συμφωνία με τον ΣΕΒ. Δηλαδή, τον αντίπαλο του λαού. Που σημαίνει λαός υποταγμένος στις ανάγκες και τις επιδιώξεις των βιομηχάνων για ενίσχυση της κερδοφορίας τους.
1882 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης και πιανίστας Ιγκόρ Στραβίσνκι.
1888 Γεννιέται ο Γερμανός στρατηγός και θεωρητικός του πολέμου Χάιντζ Γκουντέριαν, ο οποίος ανέπτυξε την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου».
1913 Ξεσπά ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.
1924 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6 - 8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή. Στο Συνέδριο αυτό, η ΚΔ χάραξε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις νέες συνθήκες της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Εβαλε κύριο καθήκον τη μετατροπή των ΚΚ σε μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα. Το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΚΚΕ (1924) ενέκρινε ομόφωνα τις αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου της ΚΔ, ενώ αποδέχθηκε και τους «21 όρους» εισδοχής στη Διεθνή.
1925 Υπογράφεται στη Γενεύη το ομώνυμο Πρωτόκολλο, με το οποίο απαγορευόταν η χρήση δηλητηριωδών και ασφυξιογόνων αερίων στον πόλεμο. Ωστόσο, τόσο η Ισπανία και η Γαλλία το 1928, όσο και η φασιστική Ιταλία το 1935 και άλλες χώρες έκαναν χρήση τέτοιων όπλων έκτοτε.
1940 Λαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούνται από τις 17 έως τις 21 Ιούνη στη Λετονία και την Εσθονία.
1943 Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ οργανώνεται και πραγματοποιείται η απόδραση των εξορίστων του Αϊ - Στράτη, που κρατούνταν εκεί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας. Οι 62 κομμουνιστές κρατούμενοι του νησιού αποβιβάστηκαν στις 18 του μηνός στις ακτές της Χαλκιδικής και από κει έφυγαν σε διάφορες κομματικές αποστολές, κυρίως για την ενίσχυση των αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δώσουν τη ζωή τους στις μάχες.
1944 Επειτα από δημοψήφισμα για την αποδέσμευσή της από την κυριαρχία της Δανίας, η Ισλανδία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.
1946 Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Γ' Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»). Η αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Τελικά η Βουλή ψηφίζει το εν λόγω Ψήφισμα. Την αμέσως επόμενη μέρα η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.
1953 Ξεσπούν στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μια σειρά από απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας για τις αυξήσεις που ορίστηκαν σε πολλά προϊόντα, στα εισιτήρια των τρένων, κ.α. Παρά τις προσπάθειες των εγχώριων και ξένων καπιταλιστικών δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών, των υπολειμμάτων των ναζί και άλλων αντεπαναστατικών παραγόντων, οι εκδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε γενική απεργία και - ουσιαστικά - απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας. Πολλοί από τους εργαζόμενους έπαψαν να συμμετέχουν στις εν λόγω κινητοποιήσεις, όπου δολοφονούνταν κομμουνιστές, καταστρέφονταν γραφεία και υπηρεσίες, κ.ο.κ. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.
1955 Οκτώ μαχητές του ΔΣΕ αποδρούν από την Ικαρία με καΐκι με προορισμό την Αλβανία. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσερμέγκα, Στρατή Τσαμπή, Στέφανο Παπαγεωργάκη, Αντώνη Καλαμπόγια, Φίλιππο Μαυρίκη, Χαράλαμπο Γκότζιο, Κώστα Λίτσα και Μήτσο Μπάφα.
1982 Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ «αυτοκρατορία του κακού».
1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής, στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί, ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.