Eurokinissi |
Το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης έχει μόλις 4 γενικούς γιατρούς, 1 γυναικολόγο, 1 μαία, 2 παιδίατρους και 1 ορθοπεδικό, ενώ σύντομα ο καρδιολόγος αναμένεται να αποχωρήσει. Σύμφωνα με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΚΥ, θεωρείται εντελώς απαραίτητη η τοποθέτηση ενός γενικού γιατρού ή παθολόγου και ενός χειρουργού, ενώ οι νοσηλευτές είναι μόλις 4. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, για να βγει η 2η βάρδια των νοσηλευτών δουλεύουν διπλοβάρδιες και αμείβονται, όπως και οι εφημερίες των γιατρών, από το Σύλλογο Στήριξης του ΚΥ. Ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί σε σχέση με το 2013 πάνω από 60.000 ευρώ και παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Στο μεταξύ στο ΚΥ γίνονται ελάχιστες εξετάσεις λόγω του ανεπαρκούς εξοπλισμού του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αναγκαστικά καταφεύγουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο πληρώνοντας είτε συμμετοχή (15%) είτε εξ ολοκλήρου.
Εδώ και περίπου 3 χρόνια λειτουργεί στο νησί ένα παράρτημα της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας, που χρονολογούνται από το 1965. Η Πολεοδομία εκτιμά ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο, μέχρι σήμερα δεν έχει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας. Είναι η κλινική που πουλάει σε κατοίκους και επισκέπτες όλες τις υπηρεσίες Υγείας που λείπουν από το νησί.
Στα Περιφερειακά Ιατρεία στα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, στο Καμάρι, στο Εμπορείο, στον Πύργο και την Οία, δεν υπάρχει κανένας γιατρός, ουσιαστικά είναι εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος γιατρός στο νησί. Στο Περιφερειακό Ιατρείο της Θηρασιάς υπηρετεί ένας γιατρός από το τέλος Φλεβάρη - είχε μείνει χωρίς γιατρό και δεν λειτουργούσε από 13/8/2013. Ομως λόγω των υποχρεωτικών εφημεριών του γιατρού στο ΚΥ Σαντορίνης, απουσιάζει από το νησί περισσότερες από 10 μέρες το μήνα, αφήνοντας ακάλυπτους τους κατοίκους.
Στην Ανάφη υπηρετεί τώρα ένας αγροτικός γιατρός, που όμως εναλλάσσεται ανά 15-20 μέρες από κάποιον άλλο γιατρό που υπηρετεί στις Κυκλάδες. Η θέση του γενικού γιατρού, που προβλέπεται, είναι κενή και το νησί ανά περιόδους μένει χωρίς κανένα γιατρό. Οπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ, έχει συμβεί να πεθάνει άνθρωπος και δεν υπήρχε γιατρός να υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου!
Αντίστοιχα στη Φολέγανδρο προβλέπονται 2 γιατροί, αλλά με το ...ζόρι υπηρετεί ένας κι αυτός περιστασιακά βρίσκεται, αφού καλύπτει ανάγκες και σε άλλα νησιά.
Στη Σίκινο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένας αγροτικός γιατρός από τη Μύκονο, οποίος προβλέπεται να παραμείνει για περίπου 20 μέρες. Και οι δυο θέσεις γιατρών, που προβλέπονται, είναι κενές.