Κυριακή 15 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκόπιμη «θολούρα»

Πολλά διαρρέονται και γράφονται γύρω από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που λέει ότι θα θεσπίσει πιλοτικά το υπουργείο Εργασίας. Αυτό που προκύπτει απ' όλα τα δημοσιεύματα, είναι ότι αφορά ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα, που διαβιούν σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες. Γι' αυτούς, η κυβέρνηση λέει ότι θα εξασφαλίζει ένα εισόδημα που θα τους φέρνει οριακά πάνω από το στατιστικό όριο της φτώχειας. Η διαχείριση της φτώχειας με πενταροδεκάρες, στο όνομα της «κοινωνικής συνοχής», είναι η μια πλευρά. Η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι μορφή θα έχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αν θα είναι, δηλαδή, μηνιαίο επίδομα, ή αν η χορήγησή του θα συνδέεται και με άλλους όρους. Για παράδειγμα, λέγεται ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα επιτευχθεί με τη χρήση υπαρχόντων πόρων, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλα παρόμοια. Μήπως πάνε να κόψουν σιγά σιγά το επίδομα ανεργίας; Μήπως πάνε να συνδέσουν την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την αποδοχή ή όχι μιας οποιασδήποτε θέσης εργασίας, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ; Λέμε, μήπως;

Κατάπιε τη γλώσσα του

Από την περασμένη Πέμπτη, ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε την επιστολή του Ν. Φωτόπουλου, επικεφαλής του ΕΜΕΙΣ και πρώην πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την ΠΑΣΚΕ, προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή τούς ανέλυε τη συμφωνία που είχε κάνει με τις δυο παρατάξεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα σωματεία της ΔΕΗ και τα οποία μετείχαν με εκπροσώπους στο συνέδριο που γινόταν από Πέμπτη μέχρι Σάββατο. Φόρα παρτίδα, ο Φωτόπουλος περιέγραφε πώς συμφώνησαν να πριμοδοτήσει με ψήφους τις δυο παρατάξεις, προκειμένου να εκλέξουν αντιπρόσωπο στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ και στην Εξελεγκτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ ανέδειξαν το θέμα και στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, αλλά κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έβγαλε «κιχ». Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τη συγκρότηση του ΜΕΤΑ έλεγε ότι θα φέρει ...νέα ήθη στο συνδικαλισμό, έχει καταπιεί στην κυριολεξία τη γλώσσα του...

Ποια διαχείριση...

«"Η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα για να προχωρήσει στην ανάπτυξη" τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης, Matthew Murray, μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη. Ο Matthew Murray είπε ότι η Ελλάδα είναι "μοντέλο εκσυγχρονισμού" της οικονομίας, αναφερόμενος παράλληλα στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ενώ αναφέρθηκε στα "σημαντικά βήματα" που έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και στην αναγκαιότητα για συνέχισή τους ώστε να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης» (το ρεπορτάζ από το ΑΠΕ). Οι ΗΠΑ εξυμνούν την πολιτική εξόδου από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση και λένε ότι πρέπει να την συνεχίσει. Το μοντέλο εκσυγχρονισμού είναι τα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς κ.λπ. Οσο για το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, οφείλεται στη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, στη βάση της Σούδας, στην εμπλοκή της σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη γεωστρατηγική της θέση. Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι που μιλάει για διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης στις ΗΠΑ την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα σε σχέση με την πολιτική λιτότητας της Μέρκελ;

Εχουν τα ζόρια τους

«Τα νέα στοχευμένα δάνεια ύψους 400 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σχεδιασμένα ώστε να απαλύνουν την πιστωτική ασφυξία της Ευρώπης, ωστόσο, αν η ΕΚΤ δεν ορίσει αυστηρούς στόχους δανεισμού, οι τράπεζες αντί να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί ν' αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Η επίλυση των προβλημάτων προσφοράς και ζήτησης κεφαλαίων δεν εμπίπτει στην εντολή της ΕΚΤ. Οι εταιρείες θα δανείζονταν περισσότερο αν είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αν οι κυβερνήσεις συμφωνούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» (από άρθρο στο REUTERS που αναδημοσίευσε η «Καθημερινή»). Η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη έχει τα ζόρια της. Τι απαιτούν οι επιχειρήσεις; Πιο αποφασιστική προώθηση των αναδιαρθρώσεων (δηλαδή των αντιδραστικών αλλαγών σε Παιδεία, εργασία κ.λπ.) που προωθούνται παντού, ανεξάρτητα από χρέη και μνημόνια καθώς και κρατική στήριξη με ζεστό χρήμα και υποδομές, που βεβαίως θα πληρώσει άμεσα ή έμμεσα ο λαός!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1843 Γεννιέται ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Εντβαρντ Γκριγκ.

1849 Στο πλαίσιο των γενικότερων επαναστατικών ζυμώσεων και διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία, οι εργάτες της Λυών εξεγείρονται, στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται με μονάδες του στρατού. Οι μάχες εξελίχθηκαν σπίτι το σπίτι, ενώ ο στρατός χρησιμοποίησε ακόμα και πυροβολικό. Οι απώλειες των εργατών ήταν 150 νεκροί και τραυματίες, ενώ σχεδόν 2.000 οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

1917 Γεννιέται ο δημιουργός ρεμπέτικων τραγουδιών Μιχάλης Γενίτσαρης.

1933 Πραγματοποιείται στην Αθήνα η δίκη της Πανυπαλληλικής Επιτροπής με την κατηγορία ότι υποκινούσε τους υπαλλήλους να λύσουν τα ζητήματά τους με απεργία και πως επεδίωκε με τις κινητοποιήσεις αυτές να ανατρέψει το καθεστώς. Η δίκη ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας στους υπαλλήλους. Δύο χιλιάδες υπάλληλοι της πρωτεύουσας πήγαν στο δικαστήριο σε συμπαράσταση, ενώ εκατοντάδες κατέκλυσαν την αίθουσα της δίκης. Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε 4 μέλη της Επιτροπής σε φυλάκιση από 3,5 έως 4,5 μήνες.

1942 Στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται συλλαλητήριο 4.000 περίπου αγροτών της επαρχίας Πυλίας κατά των φόρων που είχε επιβάλει η κατοχική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις των αγροτών κράτησαν 3 μέρες και τελικά διαλύθηκαν από ισχυρές δυνάμεις του ιταλικού στρατού και της χωροφυλακής. Συνελήφθησαν 12 αγρότες, οι οποίοι κλείστηκαν στις φυλακές Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα.

1944 Οι εργαζόμενοι της Λιβαδειάς κατεβαίνουν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Διστόμου από τους ναζί. Την ίδια μέρα τμήματα της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ χτυπούν τους οχυρωμένους στο χωριό Βαλτέτσι Γερμανούς και ταγματασφαλίτες, προξενώντας τους βαριές απώλειες (200 νεκροί και τραυματίες).

1944 Στις 15 και 16 του μηνός τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας (Α' Σώμα Στρατού), με την υποστήριξη του λαού, αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6 όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.

1954 Ιδρύεται η Ενωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), που σήμερα έχει 53 εθνικές ομοσπονδίες μέλη.

1960 Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι φοιτητές, πραγματοποιούνται στο Τόκιο της Ιαπωνίας κατά της υπογραφής Συνθήκης Ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία, μία φοιτήτρια πέφτει νεκρή, ενώ 100άδες τραυματίζονται. Ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε, ωστόσο η Συνθήκη δεν ματαιώθηκε.

1960 Ο Βέρνερ φον Μπράουν ανακοινώνει ότι η IBM παρέδωσε στον αμερικανικό στρατό πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή «μεγέθους μικράς οικίας».

1964 Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αλγερία.

1969 Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Νικητής ο Γκολικός Ζορζ Πομπιντού. Ο υποψήφιος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ζακ Ντικλό έρχεται τρίτος (πρώτος γύρος) με ποσοστό 21,27%.

1977 Το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου υπό τον Αδόλφο Σουάρεθ κερδίζει τις πρώτες εκλογές στην Ισπανία μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο με ποσοστό 9,35%.

1982 Η Σοβιετική Ενωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Στη σχετική ανακοίνωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

1994 Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org