Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Εκρηκτικές συνέπειες στον «πιλότο» της παραπέρα εμπορευματοποίησης

Σ' ένα από τα πιο «ανεπτυγμένα» τουριστικά νησιά της Ελλάδας, τη Σαντορίνη, με πάνω από 15.000 μόνιμο πληθυσμό κι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας είναι εκρηκτική.

Το Νοσοκομείο Θήρας, που δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και παρέμεινε κλειστό για χρόνια, εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της «αγοράς».

Μετά το άνοιγμα του νοσοκομείου, έκλεισε το ένα και μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού. Σήμερα «λειτουργούν» τέσσερα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ), τα οποία δεν έχουν ούτε καν ιώδιο ή σύριγγα, είναι αδύνατο να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη, ακόμη και ράμματα ή να διαχειριστούν μια κρίση άσθματος, λόγω έλλειψης ακόμη και στοιχειωδών αναλώσιμων, εξοπλισμού, προσωπικού. Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για συνταγογράφηση. Μόνο σ' ένα από τα τέσσερα ΠΙ πραγματοποιήθηκαν σ' ένα μήνα 300 συνταγογραφήσεις. Σήμερα στα ΠΙ υπηρετούν 4 αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι πρόκειται να απολυθούν το επόμενο διάστημα. Τρεις φορές τη βδομάδα περιπλανώνται από χωριό σε χωριό για συνταγογραφήσεις...

Το αποτέλεσμα είναι όλα τα περιστατικά που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας να καταφεύγουν στο νοσοκομείο, στο οποίο ειδικά το καλοκαίρι αυξάνεται επικίνδυνα ο φόρτος εργασίας. «Το Νοσοκομείο Σαντορίνης βαραίνει από εκατοντάδες περιστατικά τα οποία θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμα αν υπήρχαν στελεχωμένες κι εξοπλισμένες δομές ΠΦΥ. Ολα καταφτάνουν στα Επείγοντα, επειδή δεν υπάρχει πρωτοβάθμια δομή της προκοπής στο νησί. Ετσι μπλοκάρεται ο ρόλος του νοσοκομείου», μας λέει γιατρός του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, ουρολόγος, γαστρεντερολόγος. Για να κάνει κάποιος μια τυπική εξέταση, όπως κολονοσκόπηση, η μόνη επιλογή είναι να απευθυνθεί σε ιδιώτη και να πληρώσει 200 ευρώ...

Υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος, ο οποίος εφημερεύει καθημερινά. Επειδή δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στη Μονάδα Εμφραγμάτων εισάγονται όσοι άνθρωποι χρήζουν διασωλήνωσης, διακομιδής ή κρίνεται αναγκαία η παρακολούθηση ζωτικών οργάνων τους μέσω μόνιτορ. Ο ένας και μοναδικός αναισθησιολόγος για να πάρει άδεια πρέπει να μετακινηθούν αναισθησιολόγοι από τα εξίσου υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αθήνας. Οι δύο ακτινολόγοι, λόγω των αυξημένων τροχαίων, είναι μέχρι και 17 συνεχόμενες μέρες σε εφημερία. Δουλεύουν μόνο δύο ορθοπεδικοί, όταν τα ορθοπεδικά περιστατικά αποτελούν πάνω από το 50% του συνόλου που καταφτάνουν στα Επείγοντα.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όλοι οι αγροτικοί γιατροί των ΠΙ «επιστρατεύτηκαν» για να στελεχώνουν το ΤΕΠ του νοσοκομείου, «προκειμένου να φαίνεται ότι λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Οι αγροτικοί γιατροί μαζί με τον μοναδικό παθολόγο του νοσοκομείου και χειρουργούς βλέπουν πάνω από 45 περιστατικά το 12ωρο. Κάθε αγροτικός γιατρός κάνει 12 εφημερίες το μήνα στο νοσοκομείο. Με τι κουράγιο να πας μετά στο Περιφερειακό Ιατρείο και να βγεις στα χωριά;».

Οσο για τους ασθενείς που θα βρεθούν στη δύσκολη στιγμή και δεν έχουν ΑΜΚΑ, πρέπει να πληρώσουν χρυσάφι τις υπηρεσίες που θα λάβουν στο νοσοκομείο: «Ηλικιωμένη από την Αλβανία που ήρθε Σαντορίνη για να δει το παιδί και τα εγγόνια της, με πέτρα στη χολή, για δύο μέρες νοσηλείας έπρεπε να πληρώσει 500 ευρώ. Για μια εξέταση αίματος κι έναν ορό στα Επείγοντα πληρώνεις 150 ευρώ. Υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που όταν συμβαίνουν παράλληλα περιστατικά δεν ξέρεις πού να πας...».

Ολα τα παραπάνω, μάλιστα, με την εμπλοκή της ΑΕΜΥ ΑΕ, αποτελούν τον επιχειρηματικό και εργασιακό «πιλότο» για όλο το «δημόσιο» σύστημα Υγείας, μέρος ενός μακρόχρονου σχεδιασμού, πλήρως εναρμονισμένου με τη στρατηγική της ΕΕ για «βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας» που προπαγανδίζουν εν χορώ όλα τα αστικά κόμματα.

Και φυσικά δίπλα σ' αυτό το βαθιά εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο, που παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες, λειτουργεί και ιδιωτική πολυκλινική...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ στο ...«διαμάντι» των ΣΔΙΤ(2020-08-06 00:00:00.0)
Νοσοκομείο μόνο στο ...όνομα(2014-06-15 00:00:00.0)
Αδυνατεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες(2013-11-16 00:00:00.0)
Εντονα συμπτώματα απορρύθμισης στις παροχές(2012-07-10 00:00:00.0)
Σε πλήρη ...ανάπτυξη τα ράντζα(2007-02-09 00:00:00.0)
Η γύμνια μεταμορφώνεται σε «επείγουσα ανάγκη»(2001-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ