Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
  • Σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους καταθέτει η Ρωσία στον ΟΗΕ
  • Συνέχεια στα παζάρια για την Ενέργεια ανάμεσα σε Ρωσία και κυβέρνηση του Κιέβου

Χτυπημένο από μαχητικά αεροσκάφη της κυβέρνησης του Κιέβου το ορφανοτροφείο στο Σλαβιάνσκ
Χτυπημένο από μαχητικά αεροσκάφη της κυβέρνησης του Κιέβου το ορφανοτροφείο στο Σλαβιάνσκ
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει το σφυροκόπημα των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο περιοχών με πλειοψηφικό το ρωσόφωνο στοιχείο, που αντιδρούν στη νέα εξουσία των εθνικιστών και φασιστών και έχουν προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίησή τους. Οι βομβαρδισμοί από αέρος, με μαχητικά και με πυροβολικό από το έδαφος, έχουν στο στόχαστρο ακόμα και νοσοκομεία Παίδων, σχολεία όπως έγινε την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και ορφανοτροφείο στο Σλαβιάνσκ που χτυπήθηκε την Κυριακή. Το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο είχε ήδη εκκενωθεί στις 19 Μάη από τις δυνάμεις της αυτοάμυνας με το φόβο μη γίνει στόχος. Επίσης, τις τελευταίες μέρες γίνεται μαζική μετακίνηση παιδιών και εφήβων και από τις δύο επαρχίες, με τη συναίνεση των γονιών τους (ενώ τα μικρότερα συνοδεύουν οι μητέρες τους) που μεταφέρονται στη χερσόνησο της Κριμαίας και σε παιδικές κατασκηνώσεις, προκειμένου να ξεφύγουν από τις βόμβες των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου.

Χτες, σφοδρότατες μάχες σημειώνονταν στην ευρύτερη περιοχή του Λουγκάνσκ. Μαχητικά της αεροπορίας έπληξαν το μεσημέρι τα κεντρικά γραφεία της Τοπικής Διοίκησης της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα και δεκάδες να τραυματιστούν.

Νωρίτερα το πρωί, περίπου 500 μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας επιτέθηκαν στο αρχηγείο των δυνάμεων συνοριοφυλακής στην πόλη του Λουγκάνσκ. Η κυβέρνηση του Κιέβου, από τη μάχη αυτή, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 5 ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες και 8 έχουν τραυματιστεί, ενώ τραυματίες είναι και 7 συνοριοφύλακες. Οι πολιτοφύλακες, ωστόσο, επιβεβαίωσαν το θανάσιμο τραυματισμό ενός διοικητή τους.

Αντίδραση της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Η Ρωσία αναμενόταν χτες να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στα ανατολικά της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ανθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Ειρηνικοί πολίτες υποφέρουν όλο και περισσότερο. Ο στρατός, η πολεμική αεροπορία και τα βαρέα όπλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εναντίον τους».

Ταυτόχρονα, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο κατηγόρησε σήμερα τη συμμαχία για ενθάρρυνση της χρήσης βίας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας που δυσκολεύει την προσπάθεια εύρεσης λύσης.

Συνάντηση του «G7» στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών «G7» θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται η κατάσταση στην Ουκρανία να αποτελέσει βασικό θέμα. Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αύριο πρόκειται να συναντηθεί στην Πολωνία στις εκεί αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις με τον Πέτρο Ποροσένκο, τον μεγαλοβιομήχανο που εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ουκρανίας (στις εκλογές δε συμμετείχαν οι ανατολικές επαρχίες). Επίσης, στις εκδηλώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την απόβαση της Νορμανδίας, που διοργανώνονται στη Γαλλία, θα βρεθούν αρκετοί ηγέτες χωρών.

Παζάρι για την Ενέργεια

Νέα συνάντηση είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, τη Ρωσία και την ΕΕ για το ζήτημα του φυσικού αερίου. Πάντως, ο ρώσικος κολοσσός «Γκάζπρομ» επιβεβαίωσε ότι εισέπραξε μια πρώτη πληρωμή 786 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του Κιέβου και ανακοίνωσε ότι μεταθέτει για τις 9 Ιούνη την έναρξη εφαρμογής του συστήματος προπληρωμής για τις νέες αποστολές φυσικού αερίου. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, σε ανακοίνωσή του, σημείωνε ότι «η μετάβαση στο σύστημα της προπληρωμής θα εξαρτηθεί από το αν το Κίεβο θα αποπληρώσει έως τις 9 Ιούνη το σύνολο των 2,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε μέχρι την 1η Απρίλη και θα αποπληρώνει σταδιακά το χρέος του για τις παραδόσεις Απρίλη και Μάη.

Ταυτόχρονα, νέο επεισόδιο στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας στον τομέα της Ενέργειας αποτελεί η δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ότι το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ιταλία, δε θα προχωρήσει όσο η Ρωσία δεν αλλάζει θέση όσον αφορά την Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξη του, στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζόνταγκτσαϊτουνγκ».

Το σχέδιο για τον «South Stream», που θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Γκάζπρομ» και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ENI, (συμμετέχει και η γερμανική «Ζήμενς») προβλέπει να ξεκινήσει η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ στα τέλη του 2015, με τελικούς προορισμούς την Αυστρία και την Ουγγαρία, ενώ υπάρχει σχέδιο για νότιο τμήμα του αγωγού που θα μπορούσε να μεταφέρει μελλοντικά φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και Αδριατικής στη Νότια Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ