Σάββατο 10 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η κόντρα για το αέριο προς... συμβιβασμό

Οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Associated Press

Οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ουκρανία
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, κατέφθασαν χτες το μεσημέρι οι Ευρωπαίοι παρατηρητές για να επισκεφθούν τους σταθμούς διανομής και να ελέγξουν τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου. Χτες το πρωί, μάλιστα, η Ουκρανία συμφώνησε στο αίτημα της Ρωσίας να παραβρεθούν και Ρώσοι ειδικοί στους παρατηρητές. Ωστόσο, η διαμάχη του φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς του, που εντάσσεται στους γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που συμμετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ακόμα και αν φαίνεται να βαίνει προς συμβιβασμό, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε χτες ότι συνέστησε στην «Γκάζπρομ» να ξαναρχίσει την παροχή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μόνο μετά την υπογραφή σχετικών ντοκουμέντων, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε πια εμπιστοσύνη στην ουκρανική πλευρά». Μάλιστα, τόνισε ότι η τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία θα πρέπει να είναι ίδια με αυτή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Κατηγόρησε μάλιστα την Ουκρανία ότι έχει πουλήσει το φυσικό αέριο στους καταναλωτές της σε μεγαλύτερη τιμή, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έδωσε πέρσι στην Ουκρανία τα 1.000 κυβικά μέτρα προς 179,5 δολάρια, ενώ οι καταναλωτές αναγκάζονταν να το αγοράσουν στην τιμή των 320 δολαρίων. «Αυτή η διαφορά, συσσωρεύτηκε στις τσέπες ορισμένων που δε γνωρίζουμε, πιθανότατα, για τα συμφέροντά τους (...). Το ποσό αυτό πιθανά να χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη πολιτικών στόχων ή την επίλυση προσωπικών προβλημάτων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Γκάζπρομ» Αλεξέι Μίλερ είχε δηλώσει πως θα ξαναρχίσει η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μόλις βρεθούν στους σταθμούς διανομής της Ουκρανίας οι Ευρωπαίοι και Ρώσοι παρατηρητές. Για να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, χρειάζονται τουλάχιστον 3 ημέρες.

Στην Ουκρανία επίσης έφθασε χτες ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία της ΕΕ και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί πως οι Ευρωπαίοι παρατηρητές μπορούν να μεταβούν όπου επιθυμούν στη Ρωσία για να επιβεβαιώσουν την έναρξη της ροής του φυσικού αερίου.

Παράλληλα χτες άρχισε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος της Ομάδας Συντονισμού για το Αέριο, στην οποία μετέχουν εμπειρογνώμονες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών βιομηχανιών, αλλά και εκπρόσωποι της «Γκάζπρομ» και της ουκρανικής «Ναφτογκάζ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν(2014-10-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αλλά και οι διπλωματικές επαφές(2014-07-04 00:00:00.0)
Νέες επιχειρήσεις καταστολής στις ανατολικές περιοχές(2014-06-14 00:00:00.0)
Παζαριών συνέχεια(2009-01-09 00:00:00.0)
«Εκπληξη» για τις δηλώσεις Ράις(2006-01-10 00:00:00.0)
Εμπλοκή στις εξαγωγές «γαλάζιου καύσιμου»(2005-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ