Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απειλές για κυρώσεις μετά τη νέα κυβέρνηση

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Αυτή η σελίδα στην ιστορία μας έκλεισε για πάντα και δεν θα επιστρέψει», σημείωσε χτες το μεσημέρι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, μετά την ορκωμοσία της 17μελούς παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας που σχηματίστηκε για πρώτη φορά από το 2007 μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

Ο Αμπάς επανέλαβε και χτες ότι η νέα κυβέρνηση πληρεί τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει ΗΠΑ και ΕΕ για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας, δηλαδή αναγνώριση του Ισραήλ και αποκήρυξη της βίας, και απάντησε στις απειλές των Ισραηλινών για νέες κυρώσεις, λέγοντας ότι θα απαντήσει σε αυτές, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει με ποιον τρόπο.

Στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση πρωθυπουργός ανέλαβε ο πανεπιστημιακός Ράμι Χαμντάλα, ενώ ο Ριγιάντ αλ Μάλκι παραμένει υπουργός Εξωτερικών, παρά την αντίθεση που είχε εκφράσει η Χαμάς. Δεν ορκίστηκε υπουργός αρμόδιος για Θέματα Φυλακισμένων, καθώς ο Αμπάς, που τελεί υπό πίεση από τους δωρητές της Παλαιστινιακής Αρχής (τις ΗΠΑ και την ΕΕ), θέλει να καταργήσει το χαρτοφυλάκιο αυτό.

Ωρες πριν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Αμπάς, εκφράζοντας «ανησυχία» για την παρουσία της Χαμάς στην παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Πριν αλλά και μετά την ορκωμοσία, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να δυναμιτίσει το κλίμα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν επιδρομές στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τραυματίζοντας έναν 30χρονο και ένα 12μηνο βρέφος, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τη ρίψη ρουκετών στην ισραηλινή μεθόριο. Μετά την ορκωμοσία της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα, συνεδρίασε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, εξουσιοδοτώντας τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιβάλει «νέες κυρώσεις» στην παλαιστινιακή πλευρά, να τερματίσει τις («παγωμένες» από καιρό...) διπλωματικές επαφές και διαπραγματεύσεις, όσο συμμετέχει στην παλαιστινιακή κυβέρνηση η Χαμάς που θεωρείται για τους Ισραηλινούς «τρομοκρατική ομάδα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ