Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Οργιο» καταστολής και προεκλογικές διεργασίες
  • Αγρια αστυνομική επίθεση σε βάρος των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου
  • Συνάντηση ηγετών της αντιπολίτευσης που αναζητούν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές

Η Κωνσταντινούπολη (φώτο) και άλλες πόλεις ήταν σιδερόφραχτες
Η Κωνσταντινούπολη (φώτο) και άλλες πόλεις ήταν σιδερόφραχτες
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέα επίδειξη πυγμής απέναντι σε κάθε είδους λαϊκή κινητοποίηση έκανε η τουρκική κυβέρνηση: δακρυγόνα, αντλίες νερού, πλαστικές σφαίρες, κλομπς, αλλά και δεκάδες προσαγωγές ήταν όσα χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλουν άγρια τις κινητοποιήσεις που έγιναν ένα χρόνο μετά τις περσινές πολυήμερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που κόστισαν τη ζωή έξι ανθρώπων. Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τουλάχιστον 12 τραυματισμούς και 120 προσαγωγές (ακόμα και εφήβων), στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν το Σάββατο σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Αντανα, Αττάλεια κτλ, αλλά και την Κυριακή. «Η αστυνομία έχει λάβει πλήρεις εντολές, θα κάνει ο,τι χρειαστεί», δήλωνε ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και το «κίνημα» του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις και προσπάθησαν να τις καπηλευτούν πολιτικά.

Η νέα άγρια επιχείρηση καταστολής έγινε λίγες μόνο μέρες μετά το θάνατο δύο ανθρώπων, ύστερα από την επίθεση αστυνομίας σε διαδηλωτές και δίνει νέα τροφή στην ενδοαστική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα γεγονότα να οξύνουν και την κριτική που δέχεται ο Ερντογάν από τις Βρυξέλλες, καθώς ο αρμόδιος για ανθρώπινα δικαιώματα Επίτροπος Νιλς Μουίζνιεκς μίλησε ξανά για «ευθεία απειλή για το Κράτος Δικαίου». Χαρακτηριστική είναι και η δίωξη της 20χρονης Αϊσέ Ντενίζ Καρατζαγίλ, που μετά τη συμμετοχή της στις περσινές κινητοποιήσεις συνελήφθη (σε στάση λεωφορείου στην Αττάλεια) και αντιμετωπίζει σήμερα ποινές μέχρι και 98 χρόνια. Στη σχετική δικογραφία αναφέρεται (σύμφωνα με τα ΜΜΕ) ότι το κόκκινο φουλάρι που φορούσε «υποδήλωνε τη σχέση της με το σοσιαλισμό» καθώς και τη σχέση της με «παράνομες τρομοκρατικές οργανώσεις μαρξιστικού - λενινιστικού προσανατολισμού». Η 20χρονη κατηγορείται μεταξύ άλλων και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η δίκη της θα ξεκινήσει στις 12 Ιούνη.

Συνάντηση Μπαχτσελί - Κιλιντσάρογλου

Το σίγουρο είναι ότι οι προεκλογικές διεργασίες εντείνονται, όπως έδειξε και η συνάντηση που έγινε πριν λίγες μέρες μεταξύ του ηγέτη του «Εθνικιστικού κινήματος» Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Αν και στο τραπέζι δεν τέθηκαν συγκεκριμένα ονόματα, οι δυο άντρες επιβεβαίωσαν ότι ήταν συνάντηση στο πλαίσιο αναζήτησης κοινού υποψήφιου (στην οποία φαίνεται να πρωτοστάτησε ο Μπαχτσελί), ανταλλάσσοντας διαβεβαιώσεις ότι και οι δύο νοιάζονται «πρώτα για αρχές» και «όχι για πρόσωπα».

Από τη μεριά του ΑΚP, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ουσιαστικά με δηλώσεις του επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα Ερντογάν, η οποία ωστόσο δε θα ανακοινωθεί επίσημα πριν τις 15 Ιούνη. Πάντως, δε λείπουν οι εσωκομματικές «τριβές» (που ανέδειξαν οι παραιτήσεις βουλευτών το χειμώνα), καθώς ο επικεφαλής της οργάνωσης Αγκυρας του κόμματος παραιτήθηκε, «διαμαρτυρόμενος για την αναδιοργάνωση του κόμματος», σύμφωνα με τη «Χουριέτ».

Στο μεταξύ, ορισμένοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν ως «αρνητικό εντυπωσιασμό» σε βάρος του AKP την ήττα που υπέστη στις επαναληπτικές εκλογές, την Κυριακή, στους δήμους Αγρι και Γιάλοβα και αντίστοιχα επικράτησαν οι υποψήφιοι του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και του CHP.

Ο Οτσαλάν μιλά για «νέα φάση» στις διαπραγματεύσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανέφερε ότι «η διαδικασία (σ.σ. ειρηνευτική) μπήκε σε ένα νέο στάδιο», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα», βουλευτές του οποίου είχαν συνάντηση με τον Κούρδο ηγέτη. Ο Οτσαλάν κάλεσε τις δυο μεριές να αποφύγουν κάθε πράξη που μπορεί να διαταράξει τη «διαδικασία» και αναφέρθηκε στην «εποικοδομητική στάση των ΜΜΕ που πρέπει να λάβουν υπόψιν ότι έχουμε μπει σε μια ιστορική διαδικασία».

Πάντως, το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας νέες συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και Κούρδων μαχητών.

  • Φορτωμένο πετρέλαιο από την αυτόνομη περιοχή του Β. Ιράκ αναχώρησε πριν δέκα μέρες από τις τουρκικές ακτές το δεξαμενόπλοιο «United Leadership». Η ιρακινή κυβέρνηση έχει εκφράσει εδώ και καιρό την «ενόχλησή» της για τη σχετική ανάμειξη της Τουρκίας (έχει προσφύγει στη «διεθνή διαιτησία» κατά της Αγκυρας για τη διευκόλυνση της πώλησης). Στις περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια η «Exxon Mobil», η «Chevron» και η «Total», ενώ από την Τουρκία η TPIC αλλά και η BOTAS (που διαχειρίζεται αγωγούς) συμμετέχουν σε νεοσυσταθείσα εταιρεία, που φαίνεται ήδη να συμμετέχει σε σχετικές έρευνες στις κουρδικές περιοχές.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ