Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρι στο εσωτερικό και το εξωτερικό

Η προσωρινή παράταση της έτσι και αλλιώς εύθραυστης εκεχειρίας στις ανατολικές περιοχές λήγει αύριο, Δευτέρα 30 Ιούνη

Οι εναπομείναντες κάτοικοι του Σλαβιάνσκ προσπαθούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες, σε μια πόλη που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στις υποδομές
Οι εναπομείναντες κάτοικοι του Σλαβιάνσκ προσπαθούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες, σε μια πόλη που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στις υποδομές
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Εν μέσω μαχών ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αποστείλει η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, «κύλησε» όλη τη βδομάδα η λεγόμενη εκεχειρία που κήρυξε ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έως τις 27 Ιούνη. Ωστόσο, μετά και από την προτροπή - απειλή της ΕΕ, την Παρασκευή, προς τη Ρωσία να συμβάλει στον αφοπλισμό των ρωσόφωνων, αλλιώς θα υπάρξουν νέες κυρώσεις, δόθηκε παράταση έως τις 30 Ιούνη. Αυτή ήταν η κατάληξη της τριμερούς συνάντησης, που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα, του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα (εκπροσωπούσε την κυβέρνηση του Κιέβου), του πρέσβη της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, εκπροσώπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και εκπροσώπου των αυτοονομαζόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που προχώρησαν την Πέμπτη στη δημιουργία της λεγόμενης «Ενωσης Λαϊκών Δημοκρατιών».

Το γεγονός της νέας προσωρινής συμφωνίας δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Είναι εμφανές ότι συγκεντρώνεται οπλισμός από τις δυνάμεις του Κιέβου και πυκνώνει η δράση των φασιστών του «Δεξιού Τομέα», που συμμετέχουν στη λεγόμενη Εθνική Φρουρά. Ταυτόχρονα, δεν σημαίνει ότι έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές, ιδιαίτερα μετά το μπόλικο αίμα που έχει χυθεί σε μια σύγκρουση που αφορά τον ενδοαστικό ανταγωνισμό και είναι έκφραση του σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη. Η κυβέρνηση του Κιέβου με τη στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ προβάλλει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου την παράδοση των όπλων ενώ οι ρωσόφωνοι δηλώνουν ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν αποσυρθούν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, και αυτές του «Δεξιού Τομέα», από τα εδάφη τους. Είναι έτσι φανερό ότι παρά τη σχετική «ανακωχή» μια κλιμάκωση επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανή. Αλλωστε, το γεγονός ότι και τα επίσημα (και μάλλον υποτιμημένα) στοιχεία του ΟΗΕ μιλάνε για 110.000 αμάχων, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που έχουν διαφύγει στη Ρωσία, για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς, δείχνουν την ανασφάλεια που επικρατεί. Ειδικά η μαρτυρική πόλη του Σλαβιάνσκ, που έχει υποστεί τους περισσότερους βομβαρδισμούς, έχει κατά ένα μεγάλο μέρος εκκενωθεί.

Χαρακτηριστική για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν η παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που μιλώντας σε διπλωμάτες σε εκδήλωση την Παρασκευή στο Κρεμλίνο, σημείωσε: «Το πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές στο Κίεβο και τους αντιπροσώπους των νοτιοανατολικών περιφερειών». Και πρόσθεσε: «Στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, το αίμα κυλάει, διεξάγεται μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαφεύγουν από τις μάχες για να βρουν καταφύγιο αλλού, όπως στη Ρωσία». Ενώ δηκτικά είπε: «Το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο και οι απόπειρες να επιβληθεί στον ουκρανικό λαό μια τεχνητή επιλογή ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία ώθησαν την κοινωνία στη διάσπαση και σε μια επώδυνη εσωτερική σύγκρουση».

Η κυρίαρχη μερίδα της αστικής τάξης δένεται περισσότερο με την ΕΕ

Ενώ η σύγκρουση συνεχίζεται στο εσωτερικό της Ουκρανίας η μερίδα της αστικής τάξης που έχει επιβάλει την εξουσία της προχώρησε την Παρασκευή, διά του Πέτρο Ποροσένκο, στην υπογραφή του οικονομικού μέρους της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, που δημιουργεί συνθήκες του λεγόμενου ελεύθερου εμπορίου. Δηλαδή, μεγαλύτερη δυνατότητα διείσδυσης των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων στην ουκρανική αγορά, κάτι που επιχειρεί να περιορίσει τη δράση των ρωσικών μονοπωλίων. Η συμφωνία υπογράφτηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπως αντίστοιχες συμφωνίες υπογράφτηκαν με άλλες πρώην ομόσπονδες Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Θυμίζουμε ότι το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ είχε υπογραφτεί στις 21 Μάρτη, από την πραξικοπηματική κυβέρνηση αμέσως μετά την ανατροπή του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έγινε με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, ακριβώς γιατί επιχείρησε να παζαρέψει καλύτερους όρους για την αστική τάξη και με την ΕΕ και με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την τωρινή συμφωνία, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ενώ υπόσχεται «οικονομική βοήθεια», δηλαδή δάνεια 750 εκατομμυρίων ευρώ, και ταυτόχρονα οργανώνει τη λεγόμενη «συνάντηση δωρητών» στις Βρυξέλλες, στις 8 Ιούλη. Η εξέλιξη της σύνδεσης της Ουκρανίας (αλλά και των άλλων χωρών) με την ΕΕ προκαλεί τριβές με τη Ρωσία, η κυβέρνηση της οποίας δηλώνει αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. Και φυσικά στο παζάρι και στο σκληρό ανταγωνισμό μπαίνει και το ζήτημα της Ενέργειας (με δεδομένο το ότι η ΕΕ εξαρτάται ενεργειακά κατά τουλάχιστον 1/3 από το ρωσικό φυσικό αέριο). Ειδικά μετά τη ρήξη Ρωσίας - Ουκρανίας για την υπόθεση του ουκρανικού χρέους για τις παραδομένες ποσότητες φυσικού αερίου αλλά και την τιμή πώλησης, η πρώτη, μέσω του ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρόμ», προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επαναπώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την ΕΕ, με τη διαδικασία της αντιστροφής των αγωγών, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Και με το χειμώνα μπροστά το ζήτημα είναι κομβικό συνολικά για την καπιταλιστική οικονομία. Οχι τυχαία στο Κίεβο από 23 έως 26/6 έγινε ενεργειακό φόρουμ που διοργάνωσε το βρετανικό Ινστιτούτο Ανταμ Σμιθ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από πολυεθνικές του κλάδου, όπως η «Chevron», η «Shell» και ένα από τα βασικά θέματα ήταν η λεγόμενη αξιοποίηση των μη συμβατικών υδρογονανθράκων, δηλαδή του λεγόμενου σχιστολιθικού αερίου. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε το παραμικρό από τα συμπεράσματα του φόρουμ. Είναι φανερό όμως ότι ο πλούτος που αποδεδειγμένα υπάρχει στην Ουκρανία έχει μπει στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων και ο ουκρανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι το θύμα αυτού του ανταγωνισμού.


Δ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με σχετική σιγή όπλων συνεχίζεται η αντιπαράθεση(2015-02-28 00:00:00.0)
Στο τραπέζι του Μινσκ το παζάρι των ιμπεριαλιστών(2015-02-12 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί σε σχολείο και στάση λεωφορείου δυναμιτίζουν το κλίμα(2014-10-02 00:00:00.0)
Εύθραυστη εκεχειρία και κινήσεις τακτικής(2014-06-27 00:00:00.0)
Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή(2014-06-25 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία(2014-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ