Τρίτη 27 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με φτιασιδώματα και κομπρεμί για την ίδια πολιτική

Eurokinissi

Επιταχύνονται οι διεργασίες στη ΝΔ, ώστε με μερικά φτιασιδώματα, νέα κομπρεμί και «φρέσκα» πρόσωπα να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική σε όφελος των μονοπωλίων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί σήμερα Τρίτη για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την Πέμπτη το μεσημέρι θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η συνάντηση αυτή εκτιμάται ότι θα αφορά και το αίτημα Βενιζέλου (όπως το εξέφρασε αργά το βράδυ της Κυριακής σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα) για «επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας (...) με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε ως κυβέρνηση συνεργασίας».

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ανασχηματισμό, με πιθανή συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα από πλευράς Ελιάς του Ανδρέα Λοβέρδου (η διεύρυνση της «πολιτικής βάσης» της κυβέρνησης...). Μιλούν επίσης για επιχείρηση διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής βάσης στήριξης της κυβέρνησης και από τη ΔΗΜΑΡ, όπως και από τη δεξαμενή των «ανεξαρτητοποιημένων» βουλευτών.

Ολα αυτά βεβαίως έρχονται σαν κινήσεις διεύρυνσης της στήριξης στην κυβέρνηση, στα πλαίσια της σταθεροποίησης, μετά και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιούνη 2012 και τη φυγή 529.680 ψηφοφόρων από τη ΝΔ και 298.400 ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συνεχίσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του, να εδραιώσει την εξουσία του σε σύγχρονες συνθήκες.

Αλλωστε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που στόχο έχει την εξασφάλιση σταθερών αστικών κυβερνήσεων, όπως και το περιλάλητο «Σχέδιο Ανάπτυξης» που περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης επιλεγμένων κλάδων ώστε να εξασφαλιστούν πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Σημειωτέον ο Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για το «Ατυπο Δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» όπου θα κάνουν μια πρώτη συζήτηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, τις προτεραιότητες της ΕΕ στα επόμενα χρόνια και το Ουκρανικό. Ακολούθως ο Σαμαράς θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ θα συναντηθεί και με Κοινοτικούς επιτρόπους. Προκειμένου να προετοιμαστεί για τις συναντήσεις αυτές, είχε χτες συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Τέλος, αναφορικά με το ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές του κόμματος, προηγούνται οι Μ. Σπυράκη, Μ. Κεφαλογιάννης, Ελ. Βόζενμπεργκ, Γ. Κύρτσος και Θ. Ζαγοράκης. Μένουν εκτός η πρ. ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και υποψήφια τώρα με τη ΝΔ Ν. Τζαβέλα, η νυν ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, ο πρ. υπουργός της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org