Τρίτη 27 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
«Συνεννοήσεις» για υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σε επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες του εξωτερικού βρίσκεται η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, στη γραμμή της κυβέρνησης για πολυεπίπεδη συνεργασία με ιμπεριαλιστικά κέντρα, προς προώθηση ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων, μέσα και από την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετείχε στη σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών (Chiefs of Εuropean Νavies - CHENS 2014), που διεξήχθη στη Βρετανία (22 - 23/5).

Η σύνοδος CHENS διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 1990 και λαμβάνουν μέρος οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών Πολεμικών Ναυτικών των κρατών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ ενώ προσκαλούνται ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως παρατηρητές ή εισηγητές. Ανάμεσα στους εισηγητές της φετινής συνόδου ήταν και η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μ. Δαμανάκη.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη φετινή σύνοδο ήταν η συμβολή των ναυτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις στην ξηρά (θέμα που παραπέμπει ευθέως στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στους λαούς), η διυπηρεσιακή συνεργασία για τη «θαλάσσια ασφάλεια» (βλ. την προστασία των μονοπωλιακών συμφερόντων) και η διαμόρφωση πολιτικών για τη διατήρηση στελεχών υψηλών προδιαγραφών.

Νωρίτερα, από 12 έως 15 Μάη, διοργανώθηκε από το ΓΕΝ στην Αθήνα η 99η τακτική σύνοδος της Κοινοπραξίας «NATO SEASPARROW». Στην εν λόγω σύνοδο συμμετείχαν στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας RAYTHEON, καθώς και προσωπικό της Κοινοπραξίας.

Η «NATO SEASPARROW» ιδρύθηκε πριν 44 χρόνια με στόχο να αναπτύξει και να παράγει ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα «ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή για το πολεμικό ναυτικό του ελεύθερου κόσμου από ένα διευρυνόμενο οπλοστάσιο εξελιγμένων όπλων». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Κοινοπραξίας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα των δώδεκα προαναφερόμενων χωρών μείωσε το συνολικό κόστος των εξοπλισμών τους σε τέτοια συστήματα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την «τυποποίηση» και «διαλειτουργικότητά» τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις πάνω στα σχέδια αντιπαράθεσης με άλλα κέντρα(18/5/2016)
Ενταση της ιμπεριαλιστικής δράσης του ΝΑΤΟ σε όλο το τόξο(14/2/2016)
Αποφασίζει επέκταση της εγκληματικής δράσης του παντού στον πλανήτη(4/9/2014)
Σχέδια για ενισχυμένη δράση της λυκοσυμμαχίας όπου Γης(23/1/2014)
Το οπλισμένο δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού εχθρός των λαών και της ειρήνης(26/2/2009)
Αφετηρία νέων πολεμικών επιθέσεων(20/7/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org