Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στόχος η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα

Η «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Τομέα των Θαλασσίων Μεταφορών» αποτέλεσε βασικό αντικείμενο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Ναυτιλίας της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας ΕΕ. Συζήτησε επί του κειμένου «Διακήρυξη των Αθηνών», που προωθεί η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και ναυπηγικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η «ελεύθερη πρόσβαση» στις αγορές και η επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας και καινοτομίας και κατά τη νέα περίοδο.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, «οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν το σημαντικότερο ίσως τομέα της οριζόντιας θεματικής που διατρέχει το σύνολο των πυλώνων της Ελληνικής Προεδρίας», ενώ αναφερόμενος ειδικά στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, ζήτησε την εξεύρεση χρηματοοικονομικής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντικατάσταση των γηραιών πλοίων του τομέα ή για τη μετατροπή των ήδη υπαρχόντων με νέες τεχνολογίες, ώστε να καταναλώνουν νέου τύπου «πράσινα» καύσιμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε κοινοτικά ναυπηγεία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, τέθηκε και το ζήτημα της μετανάστευσης από τη θάλασσα, με τον Ελληνα υπουργό να εστιάζει στην ανάπτυξη «στενής συνεργασίας» μεταξύ των εθνικών αρχών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με οργανισμούς όπως ο «Frontex», καθώς και με τις ευρωπαϊκές ακτοφυλακές για την «ενίσχυση της ασφάλειας» των συνόρων και συνολικά του θαλάσσιου χώρου. Αν και το ζήτημα τέθηκε με αφορμή τις εκατόμβες θυμάτων στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, πέραν των υποκριτικών διακηρύξεων για τις «απώλειες ζωών», η ΕΕ ενισχύσει την εγκληματική κατασταλτική της πολιτική ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα.

Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο η άτυπη Σύνοδος υπουργών Μεταφορών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, έχοντας ως κεντρικό θέμα την οδική ασφάλεια, με δεδομένη την εκτίμηση ότι διεθνώς τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «οι μεταφορές αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, με ουσιαστική συνεισφορά στην παραγωγική διαδικασία, στην απασχόληση και συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα», καθώς επίσης και το ειδικό ρόλο που μπορούν να παίξουν σύγχρονες οδικές μεταφορές και η τεχνολογία στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιμπεριαλιστική δράση και καταστολή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2014-08-14 00:00:00.0)
Κατήγγειλαν ανοιχτά τις ευθύνες του Λιμενικού(2014-01-24 00:00:00.0)
Αγνοούνται δύο μετανάστες(2014-01-17 00:00:00.0)
Συμβολή στην ενίσχυση του κεφαλαίου και στην επίθεση στο λαό(2014-01-08 00:00:00.0)
Συνάντηση με την επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων(2013-05-08 00:00:00.0)
Προς νέα μέτρα καταστολής(2003-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ