Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Βλέπει» κινδύνους και αβεβαιότητες

«Γεωπολιτικούς κινδύνους» για την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο επικεφαλής της οποίας, Μ. Ντράγκι, σημείωσε πως η «ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για την περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβει, προκειμένου να στηρίξει τις χρηματικές ροές». Πρόσθετες «εστίες κινδύνου» συνιστούν οι εξελίξεις στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, καθώς επίσης τα «χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού» και η μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ, στη χτεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, σημειώνοντας ότι «εφόσον απαιτηθεί, θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής». Ο Μ. Ντράγκι, μιλώντας τις προάλλες σε συνέδριο στην Ολλανδία, αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια σχετικά με τη διαμόρφωση του μείγματος της νομισματικής πολιτικής: α) προγράμματα αγοράς κρατικών και άλλων τίτλων από τις τράπεζες, β) παραπέρα μείωση των βασικών επιτοκίων του ευρώ και γ) χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης στις τράπεζες του ευρωσυστήματος. Να σημειωθεί ότι οι εκάστοτε δηλώσεις από την ΕΚΤ αποτελούν, από μόνες τους, εργαλείο παρέμβασης γύρω από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στη διατραπεζική αγορά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου, απέδωσε εύσημα στα αντιλαϊκά προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, όπου ήδη φαίνονται τα «πρώτα σημάδια βελτίωσης».

  • Τις επόμενες εβδομάδες, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, για να συζητήσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε χτες ο εκπρόσωπός του. Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές και τις επιπτώσεις στο πρόγραμμα και το χρέος, είπε ότι το ΔΝΤ δε θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο, προσθέτοντας ότι «στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ