Τετάρτη 7 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υπογράφτηκε διάταγμα καταδίκης του φασισμού

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε προχτές διάταγμα που επιβάλλει αυστηρότερες ποινές στα ζητήματα της «τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της άρνησης των εγκλημάτων του ναζισμού». Το διάταγμα είχε αρχικά εγκριθεί στη Δούμα μετά από πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, «Ενωμένη Ρωσία». Ετσι, «όποιος συμμετέχει σε τρομοκρατικές κοινότητες ή παράνομη ένοπλη ομάδα ή συνωμοτεί ή ενισχύει οικονομικά τρομοκράτες θα αντιμετωπίζει φυλάκιση 15 ως 20 χρόνια» (προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε 8-20 χρόνια).

Επίσης, η δημόσια άρνηση των εγκλημάτων του ναζισμού επιφέρει πρόστιμο ως 500.000 ρούβλια (13.800 δολάρια) και φυλάκιση έως 5 χρόνων. Χαρακτηρίζεται «αποκατάσταση του ναζισμού η άρνηση των στοιχείων που αποδείχθηκαν από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο για τους εγκληματίες πολέμου του Αξονα, όπως και η αποδοχή και η διάδοση λανθασμένων πληροφοριών για το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου».

Η νέα αυτή νομοθεσία έρχεται μερικές μέρες πριν το γιορτασμό της Αντιφασιστικής νίκης των λαών στις 9 Μάη και σχετίζεται με την εξέλιξη στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, το σημερινό ρωσικό αστικό κράτος συμβάλλει στην παραχάραξη της ιστορίας και συκοφάντηση του σοσιαλισμού, «ρίχνει νερό στο μύλο» του αντικομμουνισμού με «όχημα» τον «αντισταλινισμό». Πιο πρόσφατη περίπτωση το διάταγμα του Βλ. Πούτιν με το οποίο αποκαθιστά τα «θύματα του Στάλιν στην Κριμαία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ