Τετάρτη 7 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ-ΙΑΠΩΝΙΑ
Ιαπωνο-ΝΑΤΟϊκή συμφωνία «μεγαλύτερης συνεργασίας»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην υπογραφή συμφωνίας για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΝΑΤΟ προχώρησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Παρίσι και συνέχισε χτες στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία, που αποκαλείται «Πρόγραμμα Ατομικής Εταιρικότητας και Συνεργασίας» (IPCP), προβλέπει ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και πολιτικού διαλόγου ιδιαίτερα στους τομείς καταπολέμησης της μάστιγας της πειρατείας για το διεθνές ναυτιλιακό κεφάλαιο και εμπόριο, σε επιχειρήσεις διάσωσης και αντιμετώπισης ανθρωπιστικών καταστροφών. Η εξέλιξη θεωρείται συνέχεια ανάλογης συμφωνίας που είχαν υπογράψει τον Απρίλη του 2013 στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στην έδρα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο Αμπε αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως είπε, προώθησης μίας «νέας οικονομικής τάξης» στη βάση «δίκαιων κανονισμών για το διεθνές εμπόριο», επιχειρηματολογώντας υπέρ διεθνών ή περιφερειακών συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ