Τετάρτη 7 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σχέδια διαφυγής» για τους ομογενείς

Την ύπαρξη σχεδίων διαφυγής για τους ομογενείς στην Ουκρανία, αν η κατάσταση εκεί επιδεινωθεί παραπέρα, παραδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ενημερώνοντας χτες την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Διασποράς της Βουλής.

Οπως είπε, με την επίσημη απογραφή του 2001, καταμετρήθηκαν 91.300 ομογενείς. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Επιτροπής, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σχέδια για τη σωτηρία και διαφυγή των Ελλήνων της Ουκρανίας, αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αναγνώρισε επίσης ότι όσον αφορά την έκδοση της ειδικής ταυτότητας ομογενούς, οι διαδικασίες για την έκδοσή της είναι χρονοβόρες.

Η θέση του ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία οφείλεται στην πολιτική της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ (στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με την αστική Ρωσία) στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις και επιτίθεται συνολικά εναντίον των δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού, των ρωσόφωνων και άλλων μειονοτήτων όπως οι Ελληνες. Υπογράμμισε ότι ουσιαστικά ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν ανοιχτά ένοπλες φασιστικές δυνάμεις που στρέφονται ενάντια στον ουκρανικό λαό. Οτι στο στόχαστρο βρίσκονται τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στη γλώσσα κ.λπ., επίσης στο στόχαστρο βρίσκονται κόμματα όπως το ΚΚ Ουκρανίας.

Παραπέρα, ο Γιάννης Γκιόκας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν για την προστασία των Ελλήνων ομογενών, όσον αφορά την πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης εναντίον τους. Στηλίτευσε τόσο τις χρονοβόρες διαδικασίες στην έκδοση της ταυτότητας ομογενούς, όσο και το γεγονός ότι για την έκδοσή της απαιτούνται 2.000 ευρώ, σε μια χώρα που η μέση σύνταξη και ο μέσος μισθός κυμαίνονται από 70 έως 300 ευρώ!

Τέλος, απαντώντας στον αντικομμουνισμό του βουλευτή της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου, που ισχυρίστηκε ότι οι ομογενείς υπέστησαν διώξεις επί «σταλινισμού», ο Γιάννης Γκιόκας απάντησε ότι επί σοσιαλισμού οι λαοί και οι λεγόμενες μειονότητες στην ΕΣΣΔ συμβίωναν ειρηνικά απολαμβάνοντας πλήρη δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία κ.α. Οτι όλα όσα δραματικά βλέπουμε να εξελίσσονται σήμερα, ξεκίνησαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ