Κυριακή 4 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
Οι εξελίξεις στα κόμματα της συγκυβέρνησης
ΝΔ: «Κεντροδεξιά» με λίγο από «Κεντροαριστερά» και αναθεώρηση

Eurokinissi

Στη ΝΔ προωθείται η μετεξέλιξη του κόμματος σε μια πιο κεντρώα παράταξη, με αφομοίωση στελεχών και της κεντροαριστεράς. Η συμπερίληψη στο ευρωψηφοδέλτιο της Φωτεινής Τομαής - Κωνσταντοπούλου, πρώην συζύγου του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, είναι χαρακτηριστική. Ταυτόχρονα, ακούγονται απόψεις για συνεργασία και με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, που έτσι και αλλιώς δηλώνει διαθέσιμος για τέτοιες συμπλεύσεις.

H συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η ηγεσία του κόμματος εντάσσεται στην προσπάθεια θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος, σε συνθήκες που σταθερές κυβερνήσεις δε θα προκύπτουν ως μονοκομματικές αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας. Σε αυτό αποσκοπούν μέτρα όπως:

Δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών. Θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή. Αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στήσιμο, ενδεχομένως, και άλλων εκτελεστικών οργάνων. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για αποφυγή πρόωρων εκλογών. Τοποθέτηση μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού για τον προϋπολογισμό με 5ετή θητεία και αντίστοιχου μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών. Κατάργηση των γενικών γραμματέων στα υπουργεία κ.ά.

Βεβαίως, το ζήτημα αυτό παραπέμπεται για μετά τις εκλογές, με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τους στόχους της αναθεώρησης. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ προβάλλει συνδυασμένα ότι η έξοδος της οικονομίας από την κρίση χρειάζεται αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα.

ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτές προσκλήσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΠΑΣΟΚ, η σημερινή ηγετική ομάδα (Βενιζέλου) ποντάρει στην εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» για αναμόρφωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Ωστόσο, η δημοσκοπική καθίζηση του εγχειρήματος δίνει αέρα στα σχέδια του περιβάλλοντος Παπανδρέου που εμφανίζεται να φλερτάρει με τη ΔΗΜΑΡ. Εχουν πέσει στο τραπέζι σενάρια ακόμα και για μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία από την παρούσα Βουλή, με προηγούμενη απομάκρυνση από την προεδρία και αντιπροεδρία της κυβέρνησης των Σαμαρά και Βενιζέλου, αντίστοιχα.

Παραπέρα, νεότερες δηλώσεις του Παπανδρέου («Εγώ ΠΑΣΟΚ ήμουν, είμαι και θα είμαι. Και πριν και τώρα και μετά τις ευρωεκλογές [...] Ολοι εμείς που αγωνιστήκαμε ιστορικά για τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, γνωρίζουμε πώς να υπερασπιζόμαστε την ιστορική διαδρομή και προσφορά της στον τόπο και την Ελληνική κοινωνία.Οπως γνωρίζουμε και πώς να την οδηγήσουμε στο μέλλον»), αναθερμαίνουν σενάρια που τον θέλουν μετά τις ευρωεκλογές και τα αναμενόμενα χαμηλά ποσοστά της «Ελιάς», να αμφισβητεί ανοιχτά τις επιλογές Βενιζέλου, ίσως και τον ίδιο τον νυν πρόεδρο, ακόμα και επαναδιεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος.

Αξιοσημείωτη είναι και μια στροφή που έχει κάνει τελευταία η ηγεσία Βενιζέλου, κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες για μια πιθανή συνεργασία όχι μόνο με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ο Βενιζέλος, Τρίτη βράδυ σε διακαναλική συνέντευξή του: «Η χώρα έχει για, μια μεγάλη περίοδο, ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να είναι προοδευτικές, είναι η πρώτη μας επιλογή. Εάν δεν μπορούν να είναι προοδευτικές γιατί δε φτάνουν οι αριθμοί, πρέπει να είναι δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές, υπεύθυνες».

Απαντώντας, δε, στην ερώτηση αν έχει κόψει τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βενιζέλος εμφανίστηκε περίπου παραπονούμενος: «Κοιτάξτε, γέφυρα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση υπάρχει, εμείς ήμασταν πάντα ανοιχτοί, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έκανε την επιλογή να μας βρίζει, να χυδαιολογεί, να συκοφαντεί, να απειλεί, να εκβιάζει».

Προηγήθηκε, την προηγούμενη βδομάδα, δήλωση (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») της Κατερίνας Μπατζελή, μεγαλοστελέχους του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιας ευρωβουλευτή με την «Ελιά», ότι«δεν πρέπει να ορθώνονται τείχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η προοπτική,εφόσον το υπαγορεύσουν οι συνθήκες, μιας προγραμματικής κυβερνητικής συμφωνίας θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή».

Η ίδια, μιλώντας μεσοβδόμαδα στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», τόνισε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ πάρει κάτω από το 12% (το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές Ιούνη του 2012) «παύει να υπάρχει το αντικειμενικό πρόβλημα και είναι υποκειμενικό, άρα υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ», θέτοντας έτσι και ζήτημα ηγεσίας. Πρόσθεσε ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ κρατήσει τις δυνάμεις του, τότε «θα πρέπει να ξεκινήσει ευρύτερα ο διάλογος για τη συγκρότηση της κεντροαριστερού πόλου. Να ενωθούμε, διότι είναι απολύτως απαραίτητος αυτός ο πυλώνας του κεντρώου σοσιαλδημοκρατικού χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ