Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2014 - αριθ. φύλλου: 11834

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Βομβαρδίζουν με εκβιαστικά διλήμματα γιατί παίζουν στο ίδιο γήπεδο

ΣΕΛ.  7
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το ματοκύλισμα του ουκρανικού λαού

Συγκλονιστικά στοιχεία για το έγκλημα της Παρασκευής στην Οδησσό έρχονται στο φως της δημοσιότητας


ΣΕΛ.  17

Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια στο λαό για την ΕΕ και το δρόμο του κεφαλαίου

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, σε εφημερίδα της Πελοποννήσου

Με κριτήριο τη ζωή, τα προβλήματά του, ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης πρέπει να προβληματιστεί για το τι φταίει, τι πρέπει να γίνει, τι και πώς θα το αλλάξουμε. Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει το λαό στα μάτια, γιατί είπε την αλήθεια για το χαρακτήρα της ΕΕ, για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τόλμησε, σε χρόνια δύσκολα, να πάει κόντρα στο ρεύμα και συνεχίζει. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν ονομαστεί, με όποιο μανδύα και αν εμφανιστεί. Είναι εγγύηση, για χειραφέτηση του λαού από την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Ουκρανία κριτήριο ψήφου

Το στυγερό έγκλημα της περασμένης Παρασκευής στην Οδησσό, όπου οι νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» έκαψαν ζωντανούς ρωσόφωνους διαδηλωτές, και η αιματηρή επιχείρηση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές συγκλονίζουν και το λαό μας και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο στον πλανήτη. Ο ουκρανικός λαός ματώνει από την ανοιχτή επέμβαση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ που στηρίζουν την κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου και συγκρούονται με την καπιταλιστική Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των αγωγών και των μεριδίων της αγοράς. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια για κανένα λαό, αλλά αντίθετα τον οδηγούν στον πόλεμο και τη δυστυχία.

Εγραφε ο «Ριζοσπάστης» του Σαββάτου ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους. Πρώτα απ' όλα, γιατί επιβεβαιώνεται ανάγλυφα ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ που στήριξε ανοιχτά φασιστικές - ναζιστικές δυνάμεις καθώς και τη νέα πραξικοπηματική αστική κυβέρνηση. Ολη η φιλολογία περί δήθεν «δημοκρατικών αξιών» της ΕΕ πάει περίπατο. Φανερώνει, σε αντίθεση με όσους προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για το αντίθετο, ότι μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις συμμαχίες είναι που οι λαοί θα είναι πάντα χαμένοι, γιατί εκεί μέσα είναι «ο λύκος που τρώει πρόβατα»!

Η στάση λοιπόν της ΕΕ στην Ουκρανία δεν είναι αποτέλεσμα «κακού χειρισμού», «απόκλισης από τις αρχές της», όπως ισχυρίζονται κάποιοι αστοί πολιτικοί που δήθεν ασκούν κριτική στην ΕΕ, προβάλλοντας όμως ότι μπορεί να αλλάξει. Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει «Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της συνεργασίας», όπως σπέρνουν αυταπάτες οι δυνάμεις του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας που συσπειρώνονται στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (εκεί όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Η Ουκρανία επίσης, με τον πλούτο που διαθέτει, με το γεγονός ότι είναι ενεργειακός κόμβος, αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν αρκεί μια χώρα να έχει πλεονεκτήματα. Οσο αυτά τα χειρίζονται οι καπιταλιστές, μπορούν να γίνουν κατάρα για το λαό. Η ιστορία, παλιότερη και πρόσφατη, το δείχνει περίτρανα. Οταν μαλώνουν τα «βουβάλια» (τα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα σε διάφορους τομείς της οικονομίας), την πληρώνουν τα «βατράχια» (οι λαοί που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτόν τον ανταγωνισμό). Ας σκεφθούν οι εργαζόμενοι πώς πρέπει να σταθούν απέναντι σε όσους τους υπόσχονται ότι θα αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα από την ενεργειακή και γεωστρατηγική θέση της χώρας!

Είναι φανερό ότι το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάμεσα σε συμμαχίες καπιταλιστικών κρατών, για το οποίο πολλές φορές έχει μιλήσει το ΚΚΕ, γίνεται σήμερα ανησυχητικά ορατό, διαψεύδοντας όσους λένε ότι είναι δυνατόν με ορισμένους κανόνες να λύνονται πάντα ειρηνικά, δηλαδή με συμβιβασμό, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Ολοι οι συμβιβασμοί είναι πάντα προσωρινοί.

Τι άλλο δείχνει η Ουκρανία; Οτι ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα να βάλει τη σφραγίδα του σε τέτοιου είδους εξελίξεις, για να μην γίνει κλοτσοσκούφι στις αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται εργατικό κίνημα ισχυρό, δυνατή λαϊκή συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, ότι πρέπει ο λαός να είναι οργανωμένος.


Eurokinissi

Αύριο οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές

Με σύνθημα «μαζί είμαστε πιο δυνατοί», οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν μαζικά τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ σε κάθε Σύλλογο, σηματοδοτώντας έτσι πρώτα και κύρια την ανάγκη οργάνωσης των ίδιων των φοιτητών μέσα στους συλλόγους τους, την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση του φοιτητικού κινήματος.


ΣΕΛ.  16


ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Να μη δεχτούν οι αγρότες δέσμευση των επιδοτήσεων

ΣΕΛ.  15
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κοινές παρεμβάσεις στην απεργία για την Κυριακή - αργία

ΣΕΛ.  13
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Συκοφαντεί αυτοαπασχολούμενους και μικροπαραγωγούς

ΣΕΛ.  14
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τραγωδία με είκοσι δύο νεκρούς στο Αιγαίο

Αναδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ένταση της καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, που οδηγούνται στον ξεριζωμό εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, στα οποία πρωτοστατεί η ΕΕ, οδηγούν σε νέες τραγωδίες, εγκυμονούν κινδύνους για περισσότερα θύματα.


ΣΕΛ.  20


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org