Παρασκευή 2 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα συγκέντρωση σήμερα από τους «λαϊκατζήδες»

Αντιδρούν στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο, που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής

Με το πανό τους, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροπαραγωγοί συμμετείχαν χτες στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Με το πανό τους, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροπαραγωγοί συμμετείχαν χτες στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Νέα συγκέντρωση θα κάνουν σήμερα Παρασκευή, οι μικροπαραγωγοί και αυτοαπασχολούμενοι των λαϊκών αγορών, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο, που εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Το πρωί της Τετάρτης, προχώρησαν σε συμβολικό δωρεάν μοίρασμα οπωροκηπευτικών και λαχανικών σε δήμους της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ενημέρωσαν τον κόσμο για τα αιτήματά τους, τις επιδιώξεις του επίμαχου νομοσχεδίου και ζήτησαν έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Χτες Πέμπτη, συμμετείχαν στην Πρωτομαγιάτικη απεργία μαζί με τους χιλιάδες εργαζομένους. Είχαν προηγηθεί μαζικές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, και την Τρίτη στη Λαχαναγορά του Ρέντη. Στο πλευρό τους βρίσκονται σταθερά η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ξεκάθαρα τοποθετήθηκε επί της αρχής κατά του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», δημιουργεί τους όρους για το σταδιακό εκτοπισμό από τις λαϊκές αγορές των ανθρώπων του μεροκάματου, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των εμπορικών αλυσίδων.

Οι λαϊκατζήδες αντιδρούν στην κατανομή των θέσεων σε όλες τις λαϊκές αγορές με κλήρωση που θα γίνεται κάθε χρόνο. Επίσης, στη δυνατότητα που θα έχει ο κάθε δήμος με απόφασή του να καθορίζει τον ανώτατο αριθμό θέσεων σε όλες τις λαϊκές αγορές, όπως και στη χωριστή τοποθέτηση των παραγωγών από τους επαγγελματίες - πωλητές μέσα στις λαϊκές αγορές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα τη σύσταση ανά περιφέρεια τριμελών επιτροπών για τις λαϊκές αγορές, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροπαραγωγοί ζητάνε αυτές να συστήνονται σε κάθε δήμο, για την άμεση εξυπηρέτησή τους. Θεωρούν τέλος ότι το επίμαχο νομοσχέδιο απειλεί 50.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα και ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org