Παρασκευή 2 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΩΣΙΑ
Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή

Από τη διαδήλωση στη Μόσχα
Από τη διαδήλωση στη Μόσχα
Εκατομμύρια εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους διαδήλωσαν χτες στη Ρωσία, στη Μόσχα και πολλές άλλες πόλεις. Επρόκειτο για τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη χώρα από την περίοδο της ανατροπής του σοσιαλισμού και της διάλυσης της ΕΣΣΔ.

Μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν η διαδήλωση των Ρώσων κομμουνιστών, στη Μόσχα του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, με κόκκινες σημαίες με τα σύμβολα της Σοβιετικής Ενωσης, τα πορτρέτα του Λένιν και του Στάλιν. Για πρώτη φορά, μετά το 1991, οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς έγιναν στην Κόκκινη Πλατεία.

Εκεί, επίσης, επέλεξε και το κυβερνητικό κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» να κάνει την εκδήλωσή του μαζί με τα εργατικά συνδικάτα που ελέγχει, αξιοποιώντας βεβαίως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ετσι κυριάρχησαν εθνικιστικά συνθήματα προβολής του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για τη «σθεναρή του στάση», μια στάση που, βέβαια, σχετίζεται την προώθηση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων, σε μια περίοδο που εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ που προκάλεσαν το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία και την καπιταλιστική Ρωσία. Φιέστα καπηλείας της Ιστορίας της ΕΣΣΔ και της Αντιφασιστικής Νίκης ετοιμάζει η ρώσικη αστική εξουσία και με τη φετινή επέτειο της 9ης Μάη.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη) έκανε το «Κόκκινο Μέτωπο» και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, όπου κυριάρχησε το ζήτημα της ανάγκης χειραφέτησης των εργατών για τη σοσιαλιστική επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ