Παρασκευή 2 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πήγε για φάρμακα και τον ρώτησαν «τι ψηφίζει»!

Ερωτηματικά προκαλεί η καταγγελία άνεργου ανασφάλιστου που αναζήτησε βοήθεια στην ΜΚΟ «Κλίμακα»

Ερωτηματικά προκύπτουν από καταγγελία αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», του Δ.Χ. - τα πλήρη στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας - ότι στη ΜΚΟ «Κλίμακα» τον ρώτησαν - ανάμεσα σε άλλα - «τι κόμμα ψηφίζει» και αν «πηγαίνει σε συγκεντρώσεις»! Παρά την επισήμανση πως δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Τι «ενδιαφέρον» μπορεί να έχουν για μια ΜΚΟ, που συνεργάζεται στενά με τον Δήμο Αθηναίων, τα πολιτικά πιστεύω, η κοινωνική, συνδικαλιστική δράση ενός ανασφάλιστου που απευθύνεται εκεί για φάρμακα, βοήθεια, τρόφιμα;

Σύμφωνα με την καταγγελία του Δ.Χ. άνεργου, ανασφάλιστου, φιλοξενούμενου σε σπίτι φίλου του, τα γεγονότα έχουν ως εξής:

«Πριν από 2 βδομάδες συμμετείχα σε πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για δωρεάν εξετάσεις σε ανασφάλιστους. Προέκυψε ότι έχω βρογχίτιδα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Πνευμονολόγος μου έγραψε φαρμακευτική αγωγή και με έστειλαν στον ΚΟΜΒΟ του δήμου Αθήνας (σ.σ. Κέντρο Αλληλοβοήθειας που συντονίζει ΜΚΟ και Εκκλησία για διανομή φαρμάκων, τροφίμων κ.λπ.). Δεν υπήρχε το φάρμακο εκεί και με έστειλαν στους Γιατρούς του Κόσμου. Ούτε εκεί υπήρχε, όμως μου είπαν να πάω υποχρεωτικά στην ΜΚΟ "Κλίμακα", γιατί διαφορετικά δεν θα δικαιούμουν ξανά φάρμακα και μου έβγαλαν Κάρτα Ωφελούμενου στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αθηναίων με Αριθμό Μητρώου... Με αυτή την κάρτα - είπαν - θα πήγαινα σε κάποια ΜΚΟ κάθε φορά που χρειαζόμουν φάρμακα.

Στην "Κλίμακα" αφού μου έκαναν ερωτήσεις για την οικονομική μου κατάσταση και πήραν το ιστορικό της υγείας μου, άρχισαν να ζητάνε την άποψή μου για διάφορα άλλα θέματα, όπως: Πώς αισθάνομαι για τους αστέγους, τους εξαθλιωμένους, τους τοξικομανείς; Οίκτο; Αν πιστεύω πως χρειάζονται αλληλεγγύη, αν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους και ποιος κατά τη γνώμη μου φταίει; Το κράτος, η κοινωνία, οι πολιτικοί θεσμοί; Διαρκώς μου έλεγαν πως αν θέλω απαντάω, αλλά δεν είχα πρόβλημα. Μέχρι που έφτασαν να με ρωτήσουν τι κόμμα ψηφίζω, αν πηγαίνω σε συγκεντρώσεις και γενικώς πώς αντιμετωπίζω την κρίση! Δεν τους απάντησα. Οταν ζήτησα αντίγραφο του ερωτηματολογίου που είχε τόσα προσωπικά στοιχεία μου, δεν μου έδωσαν.

Τέλος ζήτησα βοήθεια σε περίπτωση που κάνουν έξωση στο φίλο που με φιλοξενεί, γιατί είναι κι αυτός άνεργος και χρωστάει ενοίκια. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ ασχολείται με άστεγους. Μου είπαν ότι θα πρέπει να μείνω ένα μήνα στο δρόμο, να κοιμάμαι στα παγκάκια και μετά θα απευθυνθείτε στο Δήμο Αθήνας για να σας πει τι θα γίνει!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ