Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για «κοινωνικό διάλογο»

Πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα την επιχείρηση του «κοινωνικού διαλόγου» ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, ενώ προσφέρει τη συναίνεσή της στην προώθηση νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών μέτρων για το Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, έκρινε σκόπιμο να επαναφέρει τη «βάση για την οποιαδήποτε συζήτηση για το Ασφαλιστικό», τις γενικόλογες, δηλαδή, «αρχές» του κόμματός του, όπως «η πολιτεία να εγγυηθεί το δημόσιο, αναδιανεμητικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον τριμερή χαρακτήρα της χρηματοδότησης και τα όρια της συνταξιοδότησης». Ωστόσο, αυτό το σκόπιμα γενικόλογο «πλαίσιο αρχών» του προέδρου της ΝΔ δεν μπορεί να αποκρύψει τις αντιασφαλιστικές επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ, οι οποίες εκφράστηκαν με σαφήνεια από τον Γ. Σουφλιά, που τάχθηκε ευθέως υπέρ του «τριαξονικού συστήματος», με το δεύτερο και τρίτο άξονα να λειτουργούν σε κεφαλαιοποιητική βάση και τον πρώτο να εξασφαλίζει μια «ελάχιστη σύνταξη» πείνας. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πάνω από το 65ο έτος. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επέμεινε και χτες στο φιλολαϊκό προσωπείο του και αναφερόμενος ειδικά στους αγρότες, συνέχισε την ασύστολη δημαγωγία του μοιράζοντας κατώτατη σύνταξη 60.000 δρχ. στους συνταξιούχους αγρότες και δηλώνοντας ότι «είμαστε στο πλάι τους».

Παράλληλα, η Ρηγίλλης δεν επιθυμεί να «απομονωθεί» από τους εργαζόμενους και στο πλαίσιο αυτό τα ηγετικά στελέχη του κόμματος απέφυγαν, αυτή τη φορά, να αποδοκιμάσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίθετα, για πρώτη φορά, όπως δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, «βλέπει» στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων «την έκφραση μιας αγωνίας που οφείλουμε να την πάρουμε υπόψη μας». Η πρώην υπουργός, που είχε χτες συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, είπε (στον «Φλας») ότι «βεβαίως και στελέχη της ΝΔ θα βρίσκονται στις κινητοποιήσεις». Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Κ. Καραμανλή είπε ότι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και η πορεία της ΝΔ, για την οποία είπε ότι «δεν έχουμε λόγο να μην είμαστε ικανοποιημένοι αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειές μας». Απέρριψε την πρόταση να ζητήσει η ΝΔ πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι στόχος πρέπει να είναι να επηρεάζει την κυβέρνηση και να είναι έτοιμη «να αναλάβει την κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή του κυβερνητικού της προγράμματος από τον κόσμο». Αύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ