Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αυξάνεται η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σ' όλους τους τομείς

Οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις της Γραμματείας του ΠΣΕ, στην πρόσφατη συνεδρίασή της στην Αθήνα

Τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις των εργασιών της, παρουσίασε επίσημα χτες, με σχετικό δελτίο Τύπου, η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που συνεδρίασε στις 11 και 12 Μάη στα γραφεία της, στην Αθήνα.

Στις εργασίες πήραν μέρος ο Ορλάντο Φουντόρα αντιπρόεδρος του ΠΣΕ από την Κούβα, ο Θ. Παφίλης εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ από την Ελλάδα, ο Μπλάσκο Φερνάντεζ από την Πορτογαλία, ο Ντανιέλ Ντιράν από τη Γαλλία και ο Ταντάκι Καουάτα από την Ιαπωνία. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ρομές Σάντρα. Τα μέλη της γραμματείας συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις και τις δραστηριότητες του ΠΣΕ, καθώς επίσης τη λειτουργία της και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού κόμβου στο Ιντερνετ. Σήμερα, παρουσιάζουμε το επίσημο κείμενο, μέσα στο οποίο καταγράφονται όλες οι αποφάσεις και οι εκτιμήσεις.

Νέες δυνάμεις και μορφές αντίστασης εναντίον του ιμπεριαλισμού

Βασικό χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, η ένταση των ανταγωνισμών, με αποτέλεσμα την όξυνση των προβλημάτων της ανθρωπότητα. Χαρακτηριστικό όμως της τελευταίας περιόδου είναι η αναζωογόνηση και ανάπτυξη του Παγκόσμιου Κινήματος κατά της «νέας τάξης», οι σημαντικοί και πολύμορφοι αγώνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η εμφάνιση νέων μορφών αντίστασης και νέων οργανώσεων. Πιο έντονα προβάλλει η αναγκαιότητα συντονισμού τους σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Με ξεχωριστή ανακοίνωσή του το ΠΣΕ απευθύνεται στα κινήματα που αγωνίζονται κατά της «Παγκοσμιοποίησης» και τα καλεί να συντονίσουν τη δράση τους με το φιλειρηνικό κίνημα.

Η παγκόσμια κινητοποίηση κατά της ονομαζόμενης «Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας» που προωθούν οι ΗΠΑ αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΠΣΕ. Η Γραμματεία του ΠΣΕ, καλώντας τα κινήματα να δραστηριοποιηθούν με ειδικό κείμενο - έκκληση απευθύνεται σε κινήματα, οργανώσεις, προσωπικότητες να συνυπογράψουν την αντίθεσή τους και να συνταχθούν με όλους όσοι αγωνίζονται για τη ματαίωση αυτού του προγράμματος.

Η κατάσταση στην Ασία επιδεινώνεται. Με ξεχωριστή απόφαση που θα δοθεί στη δημοσιότητα, η Γραμματεία του ΠΣΕ, διατυπώνει τις εκτιμήσεις της και αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του κινήματος στην περιοχή.

Ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών

Εχουν προκύψει σημαντικά θέματα που αφορούν τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων. Παίρνοντας υπ' όψη τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΠΣΕ στην Αθήνα, καθώς επίσης και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στη Λισαβόνα, η Γραμματεία του ΠΣΕ, θα συμβάλει στη διοργάνωση δραστηριοτήτων κατά της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και της δημιουργίας Ευρωστρατού.

Αποφασίζει τη διοργάνωση Πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα την Ανοιξη του 2001. Από σήμερα αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και τη νέα επέκτασή του.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την αναζωπύρωση του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη συνεχιζόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ, το οποίο παραβιάζει το καταστατικό και τις αρχές του ΟΗΕ. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σε οποιεσδήποτε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή και υποστηρίζει τη θέση των βαλκανικών κινημάτων ειρήνης για την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή. Τα προβλήματα των Βαλκανίων πρέπει να λυθούν ειρηνικά από τους λαούς, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, με πολιτικά μέσα στη βάση των αρχών και του καταστατικού του ΟΗΕ.

Καλεί τα κινήματα ειρήνης και τους λαούς να δυναμώσουν τον αγώνα τους, για να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων από τα ισραηλινά στρατεύματα. Σε συνεργασία με το παλαιστινιακό και άλλα κινήματα της περιοχής θα προωθήσει τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης, για να εκφραστεί η συμπαράσταση και να συντονιστεί καλύτερα ο αγώνας.

Η κατάσταση στην Αμερική χειροτερεύει, με προετοιμασίες επέμβασης στην Κολομβία, πιέσεις στη Βενεζουέλα, συνέχιση του εγκληματικού εμπάργκο κατά της Κούβας. Η Γραμματεία του ΠΣΕ υιοθετεί τις αποφάσεις της Αμερικανικής Διάσκεψης των κινημάτων ειρήνης στον Αγιο Δομήνικο.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να συμβάλει στην καλύτερη σύνδεση των κινημάτων ειρήνης της Αφρικής και της Αυστραλίας με το ΠΣΕ.

Παίρνοντας υπ' όψη τις απαιτήσεις του κινήματος, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν, η Γραμματεία θα εντείνει τις προσπάθειές της, για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες συντονισμού του. Αποφασίζει, σε συνεργασία με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΣΕ, να εξετάσει τη δυνατότητα διοργάνωσης Παγκόσμιας Διάσκεψης, στην Αθήνα, το Μάη του 2002.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ