Κυριακή 13 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
Είμαστε εξαρτημένοι από τα λαϊκά συμφέροντα, υπηρετούμε την πολιτική του ΚΚΕ

Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μπούτα, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πρέπει να υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς του ΚΚΕ παντού, και στους δήμους και στην Περιφέρεια και για την Ευρωβουλή, παρουσιάζει στη σημερινή μας συνέντευξη ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

-- Η Θεσσαλία είναι μία περιφέρεια όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στο ξεκλήρισμά της. Ποια είναι η στάση που έχει κρατήσει η Περιφερειακή Διοίκηση Θεσσαλίας απέναντι σε αυτόν τον αγώνα και ποια είναι η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

-- Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει την πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες, την ΚΑΠ της ΕΕ. Βεβαίως, προσπαθεί να την εξωραΐζει με κάποια έργα που γίνονται μέσω του ΕΣΠΑ - εμείς δεν λέμε ότι δε γίνονται έργα - και στα λόγια είναι με τους αγρότες. Στα λόγια είναι όλοι μαζί μας. Τα «όχι» σε κάποιες επιμέρους αντιαγροτικές αποφάσεις και μέτρα που λένε η Περιφερειακή Διοίκηση με τον περιφερειάρχη και οι άλλες παρατάξεις και συνδυασμοί, που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ κ.τ.λ., είναι μεγάλα «ναι» στη συνολική πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ο περιφερειάρχης, κ. Αγοραστός, που είναι στέλεχος της ΝΔ, θέλει να εμφανίζεται σαν φίλος των αγροτών και στη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, τον περασμένο Φλεβάρη, επισκέφτηκε το μπλόκο της Νίκαιας, ενώ έφερε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αλλά, εκεί δεν μπόρεσε να κρύψει το πραγματικό πολιτικό του πρόσωπο. Ετσι, ενώ, κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος, αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποδέχτηκε, ως ψήφισμα, το πλαίσιο των αιτημάτων της αγροτικής κινητοποίησης, στις τοποθετήσεις του προσπάθησε να στρογγυλέψει τα πράγματα, προτάσσοντας και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε κάποια αιτήματα και υποτιμώντας άλλα, βασικά. Και, φυσικά, δεν παρέλειψε να εκθειάσει την ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία προσπάθησε να παρουσιάσει ως αναγκαία και ωφέλιμη. Αυτήν την ΚΑΠ που οι μικρομεσαίοι αγρότες, με τους αγώνες μας, την πολεμάμε και θέλουμε να την ανατρέψουμε.


Δηλαδή, «και στον κλέφτη ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι», προκειμένου να μη χάσει αγροτικά ψηφαλάκια. Ομως, οι αγρότες καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να είναι πραγματικός φίλος τους αυτός που δηλώνει - και είναι - φίλος του μεγαλύτερου εχθρού τους, της ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεπαστρεύει.

-- Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

-- Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν βγάλαμε λογύδρια για να «εκμεταλλευτούμε» την πρωταγωνιστική παρουσία μας στην αγροτική κινητοποίηση και, γενικότερα, στους λαϊκούς αγώνες. Στηρίξαμε, βεβαίως, το πλαίσιο των αγροτικών αιτημάτων, όπως βγήκε μέσα από τις συνελεύσεις των αγωνιζόμενων αγροτών και, ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε, με σοβαρότητα και σύνεση, να αναδείξουμε τις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα, ν' αποδείξουμε ότι είναι η αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζει και η κεντρική κυβέρνηση, αλλά και η Τοπική Διοίκηση, η οποία ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Και σ' αυτό αντίλογος δεν μπορεί να υπάρξει.

Εγώ, ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και με την ιδιότητα του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, καθώς και οι άλλοι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αγωνιστές, επίσης, του λαϊκού κινήματος, προσπαθήσαμε να δέσουμε τον αγώνα και τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών με τα προβλήματα των εργαζομένων και των ΕΒΕ της περιοχής. Μια περιοχή στην οποία η ανεργία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, τα μαγαζιά κλείνουν, οι ανασφάλιστοι πολλαπλασιάζονται.


Υπήρξαν κοινά αιτήματα και κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Προσπαθήσαμε - και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε - να μπολιάσουμε τα αιτήματα και να συμπήξουμε τις δυνάμεις μας. Είχαμε κοινό συλλαλητήριο και με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην κεντρική πλατεία της πόλης και τρία πολύ μεγάλα λαϊκά συλλαλητήρια στο μπλόκο της Νίκαιας.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι αν η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν πιο ισχυρή και σε ψήφους και σε περιφερειακούς συμβούλους, θα ήταν ακόμα πιο καθοριστική η συμβολή της στον αγώνα, στη λαϊκή πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για να κάνει πίσω και να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αγροτικά αιτήματα.

-- Με το πολυνομοσχέδιο έγινε πολύς λόγος για το γάλα. Θα βελτιωθεί η θέση των γαλακτοπαραγωγών και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων όσον αφορά τις ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν;

-- Στο θέμα του γάλακτος ισχύει, στην ουσία, αυτό που λέει η λαϊκή παροιμία: «Οταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Τσακώνονται τα καρτέλ, ντόπια και ξένα, για τα συμφέροντά τους, για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά και κερδών και την πληρώνουν οι αγελαδοτρόφοι που πουλούν το γάλα σε εξευτελιστική τιμή και οι καταναλωτές που το αγοράζουν πανάκριβα.


Μας ζάλισαν το κεφάλι με το τι είναι και τι δεν είναι φρέσκο γάλα, ποια επεξεργασία είναι η καλύτερη και ποια όχι, κρύβοντας ότι πίσω από τη διαμάχη και τους «σκοτωμούς» είναι μεγάλες βιομηχανίες που κάνουν επενδύσεις και στη χώρα μας και στο εξωτερικό - π.χ. στη Ρουμανία - εισαγωγείς και εξαγωγείς.

Εδώ πρέπει να βγουν συμπεράσματα: Τι και ποιος φταίει που ένα προϊόν, το οποίο είναι για τη λαϊκή κατανάλωση, ενώ παραγόταν από πολλούς και μικρούς παραγωγούς, πέρασε στα χέρια λίγων και μεγάλων; Από 25.000 που ήταν πριν από είκοσι χρόνια οι γαλακτοπαραγωγοί στη χώρα μας έφτασαν στους 3.600 και πάνε όλο και παρακάτω. Μ' αυτή την πολιτική θα χτυπηθεί κι άλλο η ντόπια παραγωγή και θα έχουμε κι άλλες εισαγωγές.

Εδώ να πω ότι με την καινούργια ΚΑΠ θα προσπαθήσουν να συρρικνώσουν και το κοστολόγιο στην ντόπια παραγωγή. Αυτό δεν είναι άσχημο, αλλά η κατανάλωση δεν πρόκειται να ωφεληθεί, ούτε ο παραγωγός. Θα ωφεληθούν οι ενδιάμεσοι, που είναι οι βιομήχανοι και τα σούπερ μάρκετ, που θα κερδίσουν.

Και ό,τι συμβαίνει με το αγελαδινό γάλα θα γίνει και στο αιγοπρόβειο και σ' αυτό τον «ντορό» θα κινηθεί όλη η αγροτική παραγωγή και μέχρι το 2020 με τη νέα ΚΑΠ και μετά το 2020.

Αρα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ρόλο να παίξει. Και στους αγώνες να συμβάλει πιο καθοριστικά, όπως είπα πριν, αλλά και στην ενημέρωση. Να ξέρει ο κόσμος τι τον περιμένει. Εμείς δεν παίρνουμε το μέρος ούτε των ξένων ούτε των ντόπιων καρτέλ. Είμαστε με τα λαϊκά συμφέροντα, των παραγωγών και των καταναλωτών.

Αντιλαϊκή πολιτική απ' την κορφή ως τα νύχια

-- Αναφερθήκατε ήδη στα προβλήματα της ανεργίας, των καταστημάτων που κλείνουν, της υποβάθμισης της Υγείας και της Πρόνοιας, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας. Ποια είναι η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέναντι σε αυτά;

-- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» συμμετείχε, μαζί με τις άλλες συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, σε αγωνιστικές δράσεις με αιτήματα για την Υγεία, για την Παιδεία και άλλα λαϊκά προβλήματα. Παλέψαμε, συμμετείχαμε, καλέσαμε τον κόσμο, ενημερώσαμε, στο βαθμό που μπορέσαμε, αντισταθήκαμε και φέραμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο πολλά τέτοια ζητήματα.

Ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, πρόκειται, κυριολεκτικά, για ξεφτίλα. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (τώρα το λένε ΠΕΔΥ) διαλύονται. Το κοινωνικό αγαθό της Υγείας παραδίνεται στις κερδοσκοπικές ορέξεις των ιδιωτών επιχειρηματιών και τα ιδιωτικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη Θεσσαλία. Τα χωριά μας έχουν μείνει χωρίς γιατρούς, τα νοσοκομεία είναι αποδιαρθρωμένα και για να πας πρέπει να έχεις μαζί σου το βαμβάκι, τη σύριγγα, το φάρμακο κι αν βρεις κρεβάτι, δεν ξέρω αν θα βρεις και κουβέρτες.

Ειδικά με το φάρμακο, έχουμε τραγικές καταστάσεις, καθώς για πολλές παθήσεις οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι το έπαιρναν και δωρεάν, ενώ τώρα πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή. Τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, της Πρωτοβάθμιας Υγείας, συνολικά του συστήματος Υγείας, την ιδιωτικοποίηση, την ονομάζουν αναδιάρθρωση. Η αλήθεια είναι ότι άμα έχεις παραδάκι θα βρεις την υγειά σου, αλλιώς «θα δεις τα ραδίκια ανάποδα».

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», ως αγροτικό κίνημα, αντισταθήκαμε σε όλα αυτά κι αντιστεκόμαστε. Κι αυτά που λένε ότι είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι παραμύθια. Είτε με μνημόνιο, είτε χωρίς μνημόνιο, η ίδια πολιτική θα ακολουθούνταν. Είτε με τρόικα είτε χωρίς, αυτό γίνεται. Και δε γίνεται μόνο στη χώρα μας, γίνεται και σε άλλες χώρες που δεν έχουν μνημόνια.

Βεβαίως, η Περιφερειακή Διοίκηση όχι μόνο δεν αντιστάθηκε, αλλά προσπάθησε να ξεγελάσει και να καθησυχάσει τον κόσμο, με υποσχέσεις ότι κι αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με το ΕΣΠΑ. Εγιναν κάποιες επενδύσεις - κυρίως για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας - κι αυτό προσπάθησαν και προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν «κοσμογονία» στην Υγεία. Ομως, η αλήθεια είναι πως αν αρρωστήσει ο φτωχός, «φίδι που τον έφαγε», κινδυνεύει «να πάει σαν το σκυλί στ' αμπέλι».

-- Ακούμε πολλά και ενόψει των εκλογών, ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι τοπικά, περιφερειακά, ότι οι υποψήφιοι πρέπει να μάχονται για το καλό της Περιφέρειας ή του δήμου τους. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει περιφερειακή ή τοπική πολιτική χωρίς την πολιτική της κυβέρνησης και την πολιτική της ΕΕ. Πώς η πολιτική και η στρατηγική της ΕΕ επηρεάζουν την Περιφέρεια;

-- Η «καραμέλα» που μασουλάνε οι άλλοι υποψήφιοι είναι ότι, τάχα, η πολιτική για την Περιφέρεια δεν συνδέεται και, εν πάση περιπτώσει, δεν καθορίζεται από την κεντρική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Είναι μέγα ψεύδος, που το λένε εν γνώσει τους και με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του λαού.

Η πολιτική της ΕΕ περνάει σαν ένα κόκκινο νήμα από την Κομισιόν μέχρι τη Σχολική Επιτροπή στο τελευταίο χωριό της Επικράτειας, που καλείται ν' αποφασίσει αν το σχολείο θα έχει πετρέλαιο και θέρμανση, αν θα πληρώνουν τα παιδιά για το ηλεκτρικό κ.λπ., γιατί μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στους δήμους. Τη «δουλειά» δεν έρχεται να την κάνει ούτε ο Μπαρόζο, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Κουβέλης, ούτε ο Τσίπρας. Εχουν φτιάξει τον «Καλλικράτη», έχουν φτιάξει το μηχανισμό και σαν ένα κόκκινο νήμα περνάει αυτή η πολιτική από πάνω μέχρι κάτω, σε όλα τα επίπεδα.

Πριν από 6 χρόνια, που μπήκαμε στην κρίση, είχαμε τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τώρα άλλαξαν το όνομα για να μπερδέψουν τον κόσμο και τα είπαν ΕΣΠΑ. Αλλά, είτε με ΚΠΣ, είτε με ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση είναι στην ίδια κατεύθυνση της συσσώρευσης του πλούτου σε λίγα χέρια, που προκάλεσε την κρίση. Κι έχουμε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, ξεκλήρισμα των αγροτών, κλείσιμο των μαγαζιών, υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας. Στη Θεσσαλία εκατοντάδες σχολεία, να μην πω χιλιάδες, κλείσανε, γέμισαν κουφάρια τα χωριά, οι εκπαιδευτικοί χάνουν τη δουλειά τους.

Αυτή η κεντρική πολιτική περνάει από τα κυβερνητικά υπουργεία, αλλά και από την Περιφέρεια και από τους δήμους.

Συγκεντρώνουμε δυνάμεις ενισχύοντας το ΚΚΕ

-- Γιατί κάποιος που επιλέγει το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, να επιλέξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στους δήμους και στις περιφέρειες;

-- Καταρχάς, το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είπε κανένα ψέμα, στάθηκε δίπλα και μπροστάρης στους αγώνες του λαού για να μη χάσει αυτά που έχει, για να μη συμβούν αυτά που συμβαίνουν. Κι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καθαρή γραμμή απέναντι στην ΕΕ.

Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά: Για να ζήσει ο λαός αξιοπρεπώς και να κάνει κουμάντο σ' αυτό που παράγει, ώστε να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του, μόνο μέσα από την πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία μπορεί να γίνει. Πρέπει να μαζέψεις δυνάμεις για να έχεις λαϊκή εξουσία και να πας σε άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα συμφέρει το λαό.

Ας ξαναπάρουμε το παράδειγμα του Αχελώου: Δεν μπορείς να παράγεις χωρίς νερό και χωρίς παραγωγή δεν μπορείς να έχεις αγροτική ανάπτυξη. Δεν μπορούν να μας λένε, λοιπόν, τα άλλα κόμματα και οι άλλοι συνδυασμοί ότι ο αγροτικός τομέας θα είναι η ατμομηχανή για να βγούμε από την κρίση κ.τ.λ. και από την άλλη να στηρίζουν - το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ - την πολιτική που θέτει ως προϋπόθεση για να πάρει ο αγρότης ενίσχυση ν' αφήσει τα χωράφια του ακαλλιέργητα.

Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί - έχει εμπειρία - και να ψηφίσει. Πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί έτσι ενισχύει και το κίνημα, ενισχύει και τις δυνάμεις εκπροσώπησής του στην Τοπική Διοίκηση, στην Περιφέρεια και τους δήμους.

Ας σκεφτεί: Υπήρξε άλλη αντιπολίτευση εκτός από το ΚΚΕ, μέχρι σήμερα; Εμείς, όπου σταθήκαμε, αντιπολιτευτήκαμε αυτή την πολιτική, από τη Βουλή, από την Ευρωβουλή, από τις Περιφέρειες, από τους δήμους. Και την περιφερειακή αρχή να πάρουμε, πάλι θα κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε αυτήν την πολιτική, θα κάνουμε αντιπολίτευση στην ΕΕ. Γι' αυτό ΚΚΕ παντού!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ