Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης

Σε εκδήλωση στον Εβρο μίλησε ο Χρ. Τρέλλης, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Χρ. Τρέλλης
Ο Χρ. Τρέλλης
Σε μαζική στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη, κάλεσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Τρέλλης, μιλώντας σε εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Εβρο.

«Η πολιτική ΕΕ - αστικών κυβερνήσεων» σημείωσε, «που υλοποιείται μέσα από την Τοπική Διοίκηση είναι ενιαία και επηρεάζει την καθημερινότητα των εργαζομένων, των οικογενειών τους. Κριτήριο ψήφου είναι η αναγκαιότητα ισχυρής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης παντού. Τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ εκφράζουν την εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση ως πολιτική και ως πρόσωπα».

Παρουσιάζοντας τα οδυνηρά αποτελέσματα της κρίσης, αναφέρθηκε στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας που κατατάσσει την περιοχή στις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Μίλησε για τις επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από τα λεφτά του λαού και στη συνέχεια έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, στις δημόσιες και Συνεταιριστικές επιχειρήσεις που έκλεισαν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ή ξεπουλήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο όπως η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Κάνοντας μια εκτίμηση της τρίχρονης λειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», ο Χρ. Τρέλλης σημείωσε ότι ήταν οδοστρωτήρας των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Αναφερόμενος στη δράση του περιφερειάρχη Α. Γιαννακίδη, σημείωσε ότι κινείται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο της κυβερνητικής πολιτικής, όπως και όλες οι άλλες παρατάξεις που στηρίζονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Οπως είπε, «με τις αποφάσεις τους ή τη συναίνεσή τους εξασφαλίζουν στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης", το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, δημοσίων έργων, εκτάσεων και υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν: Το κλείσιμο και το ξεπούλημα των εργοστασίων Ζάχαρης, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η κατάργηση δρομολογίων, το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας από τις κυβερνήσεις. Του Εκθεσιακού Κέντρου της Καβάλας, των λουτρών των Ελευθερών, του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού κ.ά. που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες, με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου με την ψήφο των άλλων παρατάξεων. Στο δε ζήτημα του ξεπουλήματος των λιμένων της περιοχής από το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκαν την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προχώρησαν στο ξεπούλημα δημοσίων εκτάσεων εντός των Γεωθερμικών Πεδίων της Ξάνθης σε μονοπωλιακούς ομίλους και παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων αντί πινακίου φακής για την καταλήστευση του ορυκτού μας πλούτου, όπως ζεόλιθων, μαρμάρων, αστριών κ.λπ.

Γνωμοδότησαν θετικά στις περισσότερες των περιπτώσεων για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Ορων για την κατασκευή από μονοπωλιακούς ομίλους φωτοβολταϊκών, αιολικών πάρκων και βιομάζας, συμβάλλοντας έτσι στην παράδοση της Ενέργειας σε μονοπωλιακούς ομίλους.

Στήριξαν την απόφαση της συγκυβέρνησης για την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μονοπωλιακούς ομίλους καθώς και τη δημιουργία ενός ΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη για την επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο με την ψήφο των Περιφερειακών Συμβούλων των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισε την ίδρυση στην περιοχή Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), που σημαίνει ασυδοσία για το μεγάλο κεφάλαιο, εργασιακό καθεστώς γαλέρας για τους εργαζόμενους. Ενα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Αν. Μακεδονία - Θράκη.

Δε διεκδικούν έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τον τόπο και τις λαϊκές ανάγκες, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αντιπλημμυρική προστασία, η κατασκευή αρδευτικών έργων και φραγμάτων, η αντισεισμική θωράκιση, η πυρασφάλεια, λαϊκή στέγη, έργα και υποδομές για δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια, κ.ά.

Προωθούν τις περίφημες συμπράξεις ιδιωτικού - δημόσιου τομέα ξεπουλώντας στο μεγάλο κεφάλαιο δημοτική και δημόσια περιουσία, υπηρεσίες».

Ο Χ. Τρέλλης ξεκαθάρισε ότι «καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειές της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων.

(...) Τα περί τοπικής ανάπτυξης είναι εμπαιγμός. Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία, από την κεντρική πολιτική. Νησίδες ευημερίας δεν μπορούν να υπάρξουν όταν γύρω μας τα πάντα ξεθεμελιώνονται».

Τέλος, παρουσιάζοντας την αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τόνισε ότι έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Αυτός εξασφαλίζει το σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.

Στη βάση αυτής της αντίληψης, της αναγκαιότητας του εργατικού - λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντά στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων σήμερα της λαϊκής οικογένειας», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ