Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ματωμένο πλεόνασμα...

«Μείωση του ενός τρίτου του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια κρίσης... διπλασιασμός των νοικοκυριών που δηλώνουν αδυναμία να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη τροφή, εξέλιξη που δεν είναι παρά αποτέλεσμα της εκτίναξης της ανεργίας και του διπλασιασμού των οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Από έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία για την Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος μεταξύ 34 χωρών και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η μείωση εισοδήματος και η ανεργία, σε συνδυασμό με την απουσία στοιχειώδους κοινωνικής υποδομής για την προστασία αυτών που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για τους Ελληνες, ακόμη και σε σχέση με τους κατοίκους αναδυόμενων χωρών με πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως η Κίνα και η Βραζιλία».(«Καθημερινή» 19/3/2014). Ολα αυτά έφεραν το «ματωμένο πλεόνασμα», προκειμένου να βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Επίσης όλα αυτά δείχνουν, μαζί με την τεράστια ανεργία, ότι στην εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας επιδρούν οι εξευτελιστικοί μισθοί στις «αναδυόμενες» οικονομίες, συμβάλλοντας στην πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης. Επομένως, λύση υπέρ του λαού εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν υπάρχει...

Οι μάγοι...

«Προτεραιότητά μας είναι να σταματήσουμε τη λιτότητα και την ανθρωπιστική καταστροφή. Να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με στόχο την πλήρη απασχόληση και ένα εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για όλους. Να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς με νέο καταστατικό χάρτη. Το κοινοβούλιο των λαών της Ευρώπης, σε σύνδεση - συνεργασία με τα εθνικά Κοινοβούλια. Ευρωπαϊκές συλλογικές διαπραγματεύσεις απόλυτα σεβαστές με στόχο τη σύγκλιση» (Στ. Παππάς, συντονιστής της ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», 20/3/2014).

Σχόλιο πρώτο: Μα και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα, διακηρύσσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μεγάλη μάζα εργαζομένων να φυτοζωεί. Αλλωστε, έτσι γίνεται και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη...

Σχόλιο δεύτερο: Προφανώς, όπως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνουν ότι δεν έχουν διαβάσει τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, έτσι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για Προγράμματα Σταθερότητας, Συνθήκες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της Λισαβόνας κ.λπ. Κοροϊδεύουν ότι με νέους «θεσμούς» και «αρμοδιότητες» θα κάνουν φιλολαϊκή την ΕΕ... όπως άλλωστε οι πολιτικοί τους πρόγονοι με «θεσμούς» θα μετέτρεπαν ως διά μαγείας τον καπιταλισμό σε σοσιαλισμό!!!

Δεν είναι ... κτηματομεσίτης

«Διαγωνισμός με έναν μοναδικό υποψήφιο για το καλύτερο "φιλέτο" της Αττικής δε νοείται (...) Στην περίπτωση του Ελληνικού, η προσφορά του κ. Λάτση - του ελληνικού partner της μικτής εταιρίας - είναι περίπου 80 ευρώ/τ.μ., τιμή εξευτελιστική για το καλύτερο φιλέτο του λεκανοπεδίου. Να φανταστεί κανείς ότι ακόμη και για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, τα 400 εκατ. ευρώ θεωρήθηκαν από τους περισσότερους, λίγα. Και για τα 6.250 στρέμματα του Ελληνικού, θεωρούνται συζητήσιμα τα 450 και "οροφή" τα 800 εκατ. ευρώ;»...

Οχι, δεν είναι κτηματομεσίτης, είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Real»), που επιβεβαιώνει ότι το κόμμα του κάθε άλλο παρά εναντιώνεται στην εκχώρηση φιλέτων δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό και επικεντρώνει στη διαδικασία και στο τίμημα αλλά ούτε μισή λέξη για την ουσία, κριτικάροντας την κυβέρνηση ότι πουλάει φτηνά. Αν η διαδικασία ήταν διαφορετική και το τίμημα μεγαλύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να δοθούν σε καπιταλιστές τα «φιλέτα» της Αττικής. Αλλωστε, για την υγιή επιχειρηματικότητα πασχίζουν...

Με τους επιχειρηματίες στο όνομα των ανέργων

«Απαιτείται ριζική αναθεώρηση και επανατοποθέτηση του συστήματος επιδότησης ανέργων στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης της απασχόλησης. Υποστήριξη των ανέργων και της εργασίας και όχι της ανεργίας. Στις δράσεις στήριξης των ανέργων να ενταχθούν προγράμματα δημιουργίας νέων και κατά προτεραιότητα μόνιμων θέσεων εργασίας από τις ΜμΕ και ανάπτυξης επιχειρηματικότητας από τους άνεργους και ιδιαίτερα τους νέους. Ειδικά προγράμματα στήριξης νέων ή υφιστάμενων ΜμΕ, με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων, σε καινοτόμους τομείς. Τα προγράμματα κατάρτισης ή επανεκπαίδευσης ανέργων να συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης από υφιστάμενες επιχειρήσεις ή τη δημιουργία νέων ιδιαίτερα κοινωνικών επιχειρήσεων - συνεταιρισμών» (Ρένα Δούρου στο Συνέδριο Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης). Τι θέλει να πει η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη πιο μαζικά οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», δηλαδή η ενίσχυση των επιχειρηματιών για να μην απολύουν (διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας), ή για να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αυτό, δηλαδή, που εφαρμόζεται και σήμερα από την κυβέρνηση. Μόνο που όλα αυτά είναι προσφορά στους επιχειρηματίες τζάμπα εργατών με λεφτά των ίδιων των εργατών!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1594 O Ερρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ' και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που, από το 1700, επεκτάθηκαν και στην Ισπανία, όπου βασιλεύουν ακόμη (βασιλιάς Χουάν Κάρλος ο Α').

1599 Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος Αντονι Βαν Ντάικ.

1821 Επαναστάτες από τη Μάνη περικυκλώνουν την πόλη της Καλαμάτας και την επόμενη μέρα την απελευθερώνουν. Εκεί, με πρωτοβουλία του Φιλικού κοτζάμπαση Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκροτείται η Μεσσηνιακή Γερουσία, που εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τους σκοπούς της Επανάστασης.

1832 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος.

1934 Οι ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξί και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία με αιτήματα τη μείωση της τιμής της βενζίνης, την κατάργηση της βαριάς φορολογίας, κ.ά. Η αστυνομία επιτίθεται στους απεργούς, οι οποίοι με τη σειρά τους στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η αστυνομία κάνει χρήση όπλων, πυροβολεί και τραυματίζει πολλούς από τους απεργούς. Η Ομοσπονδία, που βρίσκεται στα χέρια των ρεφορμιστών, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις.

1944 Γερμανικά στρατεύματα και τμήματα της αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΠΑΟ (Πανελλήνια Αντιστασιακή Οργάνωση) κυκλώνουν και καίνε ολοκληρωτικά το χωριό Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, δολοφονώντας όσους βρήκαν μέσα στο χωριό, γέρους, γυναίκες και παιδιά.

1945 Συγκροτείται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος με ιδρυτικά μέλη την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα, ο Σύνδεσμος διαθέτει 22 κράτη - μέλη.

1946 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.

1947 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εξοντώνουν στο Γεράκι της Σπάρτης τον δήμιο του λαού της Λακωνίας Κατσαρέα και τον υπαρχηγό του Παπαδάκο. Σε αντίποινα, συμμορίες του Κατσαρέα επέδραμαν στο Γύθειο και με τη συνδρομή των Αρχών άνοιξαν τις φυλακές, πήραν 32 πολιτικούς κρατούμενους και τους έσφαξαν στην πλατεία της πόλης μαζί με άλλους 10 κατοίκους.

1982 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

2008 Πεθαίνει ο Κουβανός μουσικός Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org