Σάββατο 22 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδια γεωπολιτικής «αναβάθμισης» στην πολεμική σκακιέρα

Τις βλέψεις της ελληνικής άρχουσας τάξης, εμφανιζόμενης ως «παράγοντας σταθερότητας» και εμπλέκοντας τον Ελληνικό Στρατό σε ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης, να πετύχει τη γεωπολιτική της αναβάθμιση στις οξυμένες κόντρες της με τα κεφάλαια άλλων χωρών, σκιαγράφησε ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman, ο οποίος επισκέφτηκε επισήμως την Αθήνα.

Στις δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, ο Ελληνας ΥΕΘΑ ξανάπαιξε το τόσο επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα χαρτί της «σταθερότητας»: «Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο χώρες, οι οποίες είναι σταθεροί παράγοντες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Παράλληλα περιέγραψε τα σχέδια των αστικών τάξεων των δύο κρατών για επικερδείς συνεργασίες: «Οι δύο κυβερνήσεις των χωρών μας έχουν τη βούληση να διευρύνουν περισσότερο και να βελτιώσουν τη διμερή μας συνεργασία σε όλους τους τομείς».

Ειδικά για τη συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα, ο Αβραμόπουλος είπε ότι «διαμορφώνει όρους σταθερότητας και ασφάλειας για ολόκληρη τη γειτονιά μας. Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα», φυσικά με το περιεχόμενο που η αστική τάξη δίνει σε τέτοιες έννοιες.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ακριβώς για να διευρύνει την επιρροή του ελληνικού κεφαλαίου σε μια ευρύτερη γεωγραφική ζώνη, σημείωσε: «Η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη (...) έχουμε θέσει το αμυντικό μας σύστημα στην υπηρεσία των στόχων και των σκοπών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξεως».

Παράλληλα επανέλαβε τη θέση των ελληνικών κυβερνήσεων για το Παλαιστινιακό: «Στηρίζουμε την επίλυση του Μεσανατολικού μέσα από μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν σε περιβάλλον και συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή» τη «συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών (...) σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως, σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο ασφάλειας (...) φυσικά παρακολουθούμε και οι δύο την κατάσταση στην περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή, ανταλλάσσουμε απόψεις και πληροφορίες». Οπως αναμενόταν, εξέφρασε αγωνία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατηγόρησε ευθέως τους Ιρανούς ότι «έχουν εμπλακεί στη Συρία, το Λίβανο, τη Λωρίδα της Γάζας σε τρομοκρατική δραστηριότητα».

Οσον αφορά το Παλαιστινιακό, είπε ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο για απευθείας συνομιλίες, για στενές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δούμε θετικά στοιχεία και απαντήσεις από την παλαιστινιακή πλευρά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε «πρωτόγνωρα επίπεδα» η συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο(2020-06-17 00:00:00.0)
Για τη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στον τομέα των πληροφοριών(2019-12-12 00:00:00.0)
Οι βλέψεις της ελληνικής άρχουσας τάξης(2014-03-23 00:00:00.0)
Συμμαχία στη βάση σχεδίων για «Νέα Μέση Ανατολή»(2012-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ