Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν της νέας ηγεσίας, όχι του Γιανουκόβιτς

Αποκαλυπτική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας με την Αστον

Η τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Παέτ με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον, που υποκλάπηκε, αποκαλύπτει ότι οι νεκροί της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο έχουν χτυπηθεί από τον ίδιο τύπο σφαίρας από ελεύθερους σκοπευτές των δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Γιανουκόβιτς και όχι από την αστυνομία της κυβέρνησής του. Στη συνομιλία της 26ης Φλεβάρη, η οποία αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο youtube, ο Εσθονός υπουργός ενημερώνει την Αστον για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Κίεβο την προηγούμενη μέρα και της λέει ότι, από τις πληροφορίες που έχει, οι ελεύθεροι σκοπευτές που «πυροβολούσαν ανθρώπους και από τις δύο πλευρές ελέγχονταν από κάποιον από τη νέα ηγεσία». Ο Πάετ αναφέρεται σε συνομιλία με τη γιατρό Ολγκα Μπογκομόλετς, η οποία ήταν η επικεφαλής του σταθμού πρώτων βοηθειών της πλατείας και στέλεχος οργάνωσης που συμμετέχει στη νέα εξουσία του Κιέβου. «Μου έδειξε φωτογραφίες», αναφέρει ο Εσθονός, «και μου είπε ότι ως γιατρός μπορεί να πει ότι είναι η ίδια "υπογραφή" των σκοπευτών: Ιδιος τύπος σφαιρών», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «ενοχλητικό» το γεγονός ότι η «συμμαχία» που έχει αναλάβει την εξουσία στο Κίεβο δε θέλει να πραγματοποιήσει έρευνες για το τι συνέβη πραγματικά.

Στο άκουσμα αυτής της εκτίμησης, η Κάθριν Αστον αντέδρασε με έκδηλη αμηχανία, ψελλίζοντας μόνο ότι «πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε... Είναι ενδιαφέρον... Θεέ μου...».

Στην επικοινωνία του με την Κάθριν Αστον ο Ούρμας Πάετ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο λαός της Ουκρανίας δεν έχει εμπιστοσύνη στη νέα εξουσία και τους ηγέτες της, καθώς θεωρεί ότι έχουν «βρόμικο παρελθόν», ενώ από την πλευρά της η Κάθριν Αστον αναφέρει ότι «πρέπει να το δούμε αυτό και να πάρουμε μέτρα για ν' αλλάξουμε το κλίμα».

Αργότερα ο ΥΠΕΞ της Εσθονίας παραδέχτηκε την αυθεντικότητα της συνομιλίας, αλλά ισχυρίστηκε ότι μετέφερε στην Αστον ό,τι άκουσε στην πλατεία, ενώ εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ερωτώμενη για το εάν επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου ντοκουμέντου, δήλωσε ότι δε σχολιάζει «προϊόν υποκλοπής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αναζήτηση ενδοαστικού συμβιβασμού(2014-02-06 00:00:00.0)
Απροκάλυπτες πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ(2013-12-12 00:00:00.0)
Συμφωνία για την αστυνομία(2013-12-07 00:00:00.0)
Συμφωνία για την αστυνομία(2013-12-07 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για τα συμφέροντα των αστών(2013-03-15 00:00:00.0)
Οι «Λεγεώνες των Ες-Ες» και το «Βήμα»(2007-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ