Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαβουλεύσεις για τα συμφέροντα των αστών

Περίσσεψαν τα χαμόγελα της εκπροσώπου της ΕΕ με τους εκπροσώπους των Κοσσοβάρων Αλβανών
Περίσσεψαν τα χαμόγελα της εκπροσώπου της ΕΕ με τους εκπροσώπους των Κοσσοβάρων Αλβανών
BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέες κρίσιμες συνομιλίες με την ηγεσία Κοσσοβάρων Αλβανών και Σέρβων ξεκίνησε χτες σε Πρίστινα και Βελιγράδι η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, με στόχο ένα συμβιβασμό στο ζήτημα των εκτελεστικών εξουσιών που θα έχει Ενωση Σερβικών Κοινοτήτων Κοσσυφοπεδίου, όπως ζητεί το Βελιγράδι, ώστε παραπέρα να ανοίξει ο δρόμος και για την τυπική σύνδεση με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Από νωρίς χτες το πρωί, η Αστον είχε απανωτές συναντήσεις πρώτα με την πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και έπειτα με τον πρωθυπουργό τους, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είχε νωρίτερα προλάβει να «ενημερώσει» τηλεφωνικά τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ. Επιπλέον, η Αστον είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στη Βουλή του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του «Κινήματος της Αυτοδιάθεσης», που αρνήθηκε την πρόσκληση.

Ο Θάτσι σε δηλώσεις που έκανε με το τέλος της συνάντησής του με την Αστον είπε ότι βρίσκεται στην «τελική φάση» ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας και εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων που θα συμπεριλαμβάνει μία Ενωση κοινότητας σερβικών δήμων που εντούτοις «δεν θα έχει εκτελεστικές ή νομοθετικές αρμοδιότητες».

Εκπρόσωπος της Αστον επιβεβαίωσε πως χτες το μεσημέρι η εκπρόσωπος της ΕΕ θα μετέβαινε στο Βελιγράδι για συνάντηση με τη σερβική ηγεσία, προκειμένου να της μεταφέρει τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Πρίστινα.

Οι συναντήσεις της Αστον σε Βελιγράδι και Πρίστινα θεωρούνται προετοιμασία του επόμενου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο πλευρών στις 20 τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες και πρόκριμα για το εάν η έκθεσή της θα δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όχι μόνον μεταξύ ΕΕ - Σερβίας, αλλά ενδεχομένως και μεταξύ ΕΕ και Κοσσυφοπεδίου, όπως επιθυμούν οι κυρίαρχες τάξεις στις δύο πλευρές. Αλλωστε, το ζητούμενο για τους αστούς στη Σερβία και το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο είναι πως θα διευκολυνθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις μπίζνες τους, καθώς η ευρύτερη περιοχή εκτός των άλλων αποτελεί και ενεργειακό κόμβο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ