Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματικό «πόκερ» εν εξελίξει

Από τη συνάντηση των ιμπεριαλιστών στο Παρίσι
Από τη συνάντηση των ιμπεριαλιστών στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την Ουκρανία συνεχιζόταν χτες με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας και χωρών της ΕΕ στο Παρίσι. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε ότι, για να βρεθεί λύση στην Ουκρανία, πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 21 Φλεβάρη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης (φιλοευρωενωσιακές, εθνικιστικές και φασιστικές) που τον ανέτρεψαν, συμφωνία που έγινε παρουσία και με την εγγύηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και Πολωνίας. Η πρόταση αυτή δε γίνεται αποδεκτή, ενώ και από τη συνάντηση Λαβρόφ με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και όσα διέρρευσαν φαίνεται ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες προτείνουν ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με τη συνεργασία και της Ρωσίας και να υπάρξει συνεννόηση των κυβερνήσεων Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που δε δέχεται η άλλη πλευρά.

Πιέσεις εκφράστηκαν και στη σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας χτες στις Βρυξέλλες, που ανακοινώθηκε ότι θα αναθεωρηθούν όλες οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που σήμερα έχει προγραμματίσει και έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι προσφέρει 11 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας στην Ουκρανία σε βάθος διετίας και «πάγωσε» τους λογαριασμούς 18 Ουκρανών οι οποίοι συνδέονται με την κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Πάντως η αντιπαράθεση που εξελίσσεται ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές είναι πολυεπίπεδη και εκφράζεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ως τώρα κοινή γραμμή ΕΕ και ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό έχει σχέση με το βαθμό διασύνδεσης των μονοπωλιακών ομίλων και των κεφαλαίων και από τις δύο πλευρές, όπου εμπλέκεται το πολύ σημαντικό ζήτημα της ενέργειας ειδικά προς τις χώρες της ΕΕ, αλλά και οι επενδύσεις μεγαλοκαπιταλιστών όπως στην περίπτωση του Σίτι του Λονδίνου.

Συνεχίζονται οι εντάσεις στην Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία

Εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν εκ νέου χτες στο τοπικό κυβερνείο στην πόλη Ντόνετσκ στην Ανατολική Ουκρανία, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, και ύψωσαν ρωσική σημαία που αργότερα κατέβηκε.

Στην Κριμαία οι ρωσικές δυνάμεις (στρατιώτες χωρίς διακριτικά) φέρονται επίσης να κατέλαβαν δύο βάσεις πυραύλων της Ουκρανίας. Υπήρξε επίσης πληροφορία, που αργότερα διαψεύστηκε, ότι ένοπλοι απήγαγαν τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Σέρι. Στον επικοινωνιακό «πόλεμο» που εξελίσσεται μαζί με τις στρατιωτικές κινήσεις, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι άγνωστοι απήγαγαν Ουκρανό στρατηγό της συνοριοφρουράς στην Κριμαία.

Ενδιαφέρον έχει και η συνάντηση που είχε την Τρίτη στην Ισπανία ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον. «Είχαμε μια χρήσιμη συζήτηση», φέρεται να είπε η Αστον. Ο Λαβρόφ συναντήθηκε και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και το βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Στήριξη στη Ρωσία παρείχε και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, που ως τώρα δεν έχει αναμιχτεί άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Δήλωσε στο Ρώσο ομόλογό του Β. Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση και υπογράμμισε ότι «η Κίνα υποστηρίζει τις προτάσεις και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ