Σε εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά μίλησε χτες ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας
Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο κυρίως από νεαρούς σπουδαστές, αναφέρθηκε στην πορεία οικοδόμησης της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και στάθηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που, όπως επισήμανε, πολλοί νέοι δεν είχαν γεννηθεί όταν ψηφίστηκε, αλλά με αυτή ζουν τώρα. Οπως σημείωσε, «ο σπουδαστής, που από τη μια βλέπει αυτό που ζει, την υποβάθμιση των σπουδών του, την απουσία κοινωνικών υποδομών, την απουσία προοπτικής αν κατορθώσει να πάρει το πτυχίο ή όταν το πάρει, βλέπει αυτόν το μεσαίωνα της ζώνης της πρακτικής άσκησης ή κάθε προγράμματος που πρέπει να ακουμπήσει για να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία, αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να την συνδέσει - γιατί συνδέεται άμεσα, άρρηκτα - με την ΕΕ. Αυτήν την πολιτική που εφαρμόστηκε και αυτά τα χρόνια της κρίσης με τη συνταγή των μνημονίων, με μέτρα που προϋπήρχαν, όταν διαμόρφωναν στη Λισαβόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις τη στρατηγική για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ΕΕ στον οξύτατο ανταγωνισμό που πάντοτε υπήρχε με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα».
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά |
Ειδικότερα για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ΚΝΕ έχει αποδείξει ότι προσπάθησε να οργανώσει το φοιτητόκοσμο, να αναπτύξει αντιστάσεις, να μιλήσει, να απαντήσει σε ερωτήματα, να αναδείξει την αιτία, αλλά και την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για να αντιμετωπιστούν πλευρές αυτής της πολιτικής. Η συνέχεια, η συνέπεια, οι αγωνιστικοί δεσμοί που έχει αναπτύξει με τους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι το μεγάλο εφόδιο», είπε, τονίζοντας ότι «ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργήσει ο αρνητικός συσχετισμός, ο κεντρικός πολιτικός, αλλά και στη νεολαία, είναι να υπονομεύσει τις συλλογικότητες, τη δύναμη που αναπτύσσει ο νέος άνθρωπος όταν συναντιέται με το συνάδελφό του, το συμφοιτητή του στο σύλλογο, όταν αυτός ο σύλλογος διεκδικεί για την πραγματικότητά του, για τα προβλήματά του, για τις σπουδές του, για τους όρους ζωής του. Και ταυτόχρονα του ανοίγει παράθυρο στη σκέψη του για το σε ποια γραμμή πρέπει να κινηθεί ο αγώνας του, η πάλη του, απέναντι σε ποιους πρέπει να σταθεί και με το ποιους θα πάει».
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το πραγματικό κριτήριο ψήφου είναι πώς «μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να υπάρχει αναχαίτιση αυτής της λαίλαπας. Μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να διεκδικηθεί μια ισχυρή αντιπολίτευση του λαού, της νεολαίας, οργανωμένη, αποφασισμένη, η οποία αποσπά, καθυστερεί, αλλά και προετοιμάζει δυνάμεις για να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, το πρόβλημα της εξουσίας».