Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Οξυμένοι ανταγωνισμοί γύρω από τις τράπεζες

Στους οξυμένους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των 4 ντόπιων τραπεζικών ομίλων φαίνεται να προσκρούει η κατάληξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι αντιθέσεις είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις γενικότερες εξελίξεις στην ΕΕ, με ζητήματα που σχετίζονται με τους σχεδιασμούς για την υπό διαμόρφωση τραπεζική ένωση και την ενιαία εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τη διενέργεια νέων διαγνωστικών ελέγχων από την ΕΚΤ.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Σε δηλώσεις του ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε πως στο «θέμα των τραπεζών υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις. Υπάρχει η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας κάθε χώρας (...) Κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει την αρμοδιότητα που έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ν' ασκεί την εποπτεία και να καθορίζει τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες».

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας του οικονομικού επιτελείου εντοπίζει το «υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στις τράπεζες» σημειώνοντας ότι η διαφορά, η οποία «δεν κλείνει εύκολα», θα συζητηθεί στο επόμενο Γιούρογκρουπ. Μάλιστα, η πλευρά του ΔΝΤ επιδιώκει να μείνουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα της τρέχουσας «αξιολόγησης» για όσο διάστημα θα παραμένει υπό διαμόρφωση το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης.

Η συγκυβέρνηση βάζει στο τραπέζι τη συμβιβαστική λύση για το «πάγωμα» της ανακεφαλαιοποίησης μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι της ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται προς το τέλος του 2014. Ταυτόχρονα δεσμεύεται να μη χρησιμοποιήσει για άλλο σκοπό τα κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με προορισμό να διοχετευτούν στις τράπεζες. Στις αμέσως επόμενες μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει την έκθεση της BlackRock, στη βάση της οποίας οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ντόπιων τραπεζών προσδιορίζονται στα 6 δισ. ευρώ.

Αλλες πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να βάζει στόχο την είσοδο και τη συμμετοχή του στο Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) που συγκροτεί η ΕΕ για τις τράπεζες. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο των σφοδρών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, κράτη και κυβερνήσεις.

Εξάλλου, τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας συνεχίστηκαν χτες στη νέα κοινή συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση. Η τρόικα βάζει στο τραπέζι την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την ταυτόχρονη κατάργηση της γνώμης που έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει ο υπουργός Εργασίας. Συγκλίσεις διαφαίνονται γύρω από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ