Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ιδια αντιλαϊκή πολιτική με άλλο μείγμα διαχείρισης

Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας παράλληλα καθαρό πως στον ευρωμονόδρομο τα αστικά κόμματα δεν έχουν διαφορές στους στρατηγικούς τους στόχους. Ζητά, ωστόσο, άλλο μείγμα διαχείρισης για κάπως χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, με πραγματικό στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων προς επιδότηση μεγαλοεπιχειρηματιών.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», υποστήριξε για το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάη ότι «η συνολική αίσθηση πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της χωρίς αμφισβήτηση των επιλογών που έκανε ο ελληνικός λαός τον Ιούνιο του 2012». Επανέλαβε ότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος (...) είναι απολύτως βιώσιμο και διαχειρίσιμο».

Υπερασπίστηκε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, λέγοντας «παντού, σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν συνεργασίες, πολύ περισσότερο σε μια χώρα που είναι σε κρίση και θέλει εθνική ενότητα. Εμείς δεν είπαμε να κάνουμε μόνοι μας συνεργασία με τη ΝΔ. Θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ. Θέλαμε τον Ιούνιο του 2012 και τον ΣΥΡΙΖΑ και κάθε κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως ευρωπαϊκό κόμμα. Και στο κάτω-κάτω, αν κάποιος έχει προσχωρήσει σε μια στρατηγική, οι άλλοι έχουν προσχωρήσει στη δική μας, η οποία είναι η μόνη ισχύουσα στρατηγική εξαρχής. Παρά τα λάθη, τις αντιφάσεις, τα κενά, τις καθυστερήσεις, ως στρατηγικό πλαίσιο είναι το μόνο».

Για δε το ευρωψηφοδέλτιο προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει «επιλογές προσώπων οι οποίες θα εκφράζουν την ανανέωση, την αξιοκρατία, τη συστράτευση δυνάμεων που αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργές στην καθημερινή πολιτική». Για τους «58» και την άρνησή τους να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, είπε ότι «ήταν και είναι ένας καταλύτης (...) είναι ένα ρεύμα γνώμης που εκφράστηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια υπέρ της ανάγκης για συσπείρωση της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης». Στηλίτευσε τη στάση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι παράγοντες του χώρου όπως θα θέλαμε, και αναφέρομαι κυρίως στη ΔΗΜΑΡ. Αλλά ανταποκρίθηκαν αρκετοί ώστε να υπάρχει μια συσπείρωση, μια δυναμική, μια άλλη εικόνα. Οι "58" δε συνιστούν κίνηση ή κόμμα ώστε να μετάσχουν οργανωτικά στις εκλογές ως συλλογική οντότητα, ο καθένας μπορεί να μετέχει ως άτομο. Αλλά είπαν με πολύ καθαρό τρόπο ότι μετέχουν πολιτικά, προγραμματικά και στη συνδιάσκεψή μας στις 8 και 9 Μαρτίου και στον αγώνα που κάνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Σημειωτέον, ο Βενιζέλος συμμετείχε στο συνέδριο του ΕΣΚ στη Ρώμη, όπου επισημοποιήθηκε η υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν. Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, αντανακλώντας αναζητήσεις τμημάτων του κεφαλαίου για άλλο μείγμα διαχείρισης, αναγνωρίζοντας τις ενδοαστικές διαφορές («δεν αγνοούμε τους διακυβερνητικούς συσχετισμούς ή εθνικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά), ο Βενιζέλος ζήτησε οι σοσιαλδημοκράτες να παρουσιάσουν «μια νέα αφήγηση για το μέλλον της Ευρώπης», που να περιλαμβάνει και «το κοινωνικό κράτος, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και πρώτα απ΄ όλα την απασχόληση», υπερασπιζόμενος, ταυτόχρονα, ενιαία αγορά, τραπεζική ένωση, κοινό νόμισμα, «δημοσιονομική εξυγίανση» και «μακροοικονομική σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ