Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δήμοι προχωρούν στην παραχώρηση παραλιών σε επιχειρηματίες

Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη»
Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη»
Τις διαδικασίες παραχώρησης παραλιών, αιγιαλού, ποταμών και λιμνών σε επιχειρηματίες έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, προχωρούν δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα, υλοποιώντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ».

Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΥΑ (την υπογράφουν οι Γ. Στουρνάρας και Γ. Μιχελάκης) υπογράφηκε στις 11 Φλεβάρη 2014 και δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» δύο μέρες μετά στις 13 του μήνα (αρ. 328). Σε αυτήν, τονίζεται πως οι παραλίες παραχωρούνται στους δήμους με απαράβατο όρο να δοθούν στη συνέχεια είτε σε επιχειρηματίες (σ.σ. των οποίων τα ξενοδοχεία, τα κέντρα διασκέδασης και αναψυχής βρίσκονται δίπλα σε αυτές τις εκτάσεις) είτε να τις αξιοποιήσουν εμπορικά οι ίδιοι οι δήμοι προσδοκώντας έσοδα από τη χρήση τους. Το 20% των εσόδων πάει στο κράτος και το υπόλοιπο στο δήμο. Σε περίπτωση που παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες το ποσοστό που πάει στο κράτος είναι 40% επί των εσόδων.

Σήμερα, πρόκειται να συζητηθεί σχετικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου Κρήτης και αύριο καλείται να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κέρκυρας. Οι δήμοι Χαλκίδας και Κασσάνδρας έχουν ήδη ολοκληρώσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επιχειρηματίες. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν αυτήν τη βδομάδα και σε άλλους δήμους, καθώς στις 31 Μάη λήγει η προθεσμία που έχουν οι δήμοι για την απευθείας παραχώρηση σε επιχειρηματίες. Επισημαίνεται ότι ήδη από πέρυσι οι δήμοι Λέσβου, Μυκόνου, Κασσάνδρας, Ιθάκης και Ρόδου έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, κάνοντας χρήση αντίστοιχης ΚΥΑ του 2013.

Η απόφαση αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων του 2009 (που είχε ισχύ μέχρι το 2012), με τη διαφορά ότι η παραχώρηση με απευθείας ανάθεση σε επιχειρηματίες προστέθηκε τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των δημάρχων όχι μόνο δεν αντιτάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραχωρήσει τις παραλίες σε ιδιώτες, αλλά αρκετοί εξ αυτών προχωρούν ένα βήμα παραπέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, στα Χανιά, που εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, με έγγραφό του στο τέλος του 2013 προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, όχι μόνο δέχτηκε την παραχώρηση αλλά πρότεινε «να εξεταστεί η άμεση πώληση των τμημάτων του παλαιού αιγιαλού στις όμορες επιχειρήσεις». Τέλος, όπως και ο Δήμος Πλατανιά έτσι και ο δήμος Ωρωπού έχει δημοσιοποιήσει τα «ενοίκια» για τις παραλίες που θα παραχωρήσει. Για τον μεν πρώτο το ελάχιστο όριο προσφοράς μισθώματος φτάνει τα 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για το δεύτερο το ποσό φτάνει τα 15 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ