Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιλεκτικές ευαισθησίες...

Υπήρξε μια περίοδος, ειδικά την περίοδο 2010-2011, όπου μια σειρά αστικές εφημερίδες είχαν πρωταγωνιστήσει στο σύνθημα ότι «αν ο λαός θέλει να διώξει μια κυβέρνηση, να ανατρέψει μια πολιτική δεν έχει παρά να περιμένει τις εκλογές για να το πραγματοποιήσει». Με αυτό το επιχείρημα καταδικάζονταν εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις, ότι επιδιώκουν να ανατρέψουν με «αντισυνταγματικό», «παράνομο», «αντικοινοβουλευτικό» τρόπο αποφάσεις που παίρνουν «νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις». Εγραφαν μανιωδώς συγκεκριμένοι κονδυλοφόροι, προειδοποιώντας για κινδύνους εκτροπής από τη νομιμότητα. Την ίδια όμως «ευαισθησία» δεν είδαμε να δείχνουν για το τρόπο με τον οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας (νόμιμα εκλεγμένη και αυτή), με τη δράση μάλιστα ακροδεξιών φασιστικών ομάδων... Πρόκειται λοιπόν για επιλεκτικές ευαισθησίες;

... και χρήσιμα διδάγματα

Οι αστικές δυνάμεις αλλά και οι διεθνείς τους σύμμαχοι (ΕΕ -ΗΠΑ) δε διστάζουν να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (στις οποίες καλούν τους εργαζόμενους να έχουν τυφλή υπακοή), τόσο στο πλαίσιο των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων - όπως συνέβει στην Ουκρανία - όσο και όταν νιώσουν ότι απειλούνται από την εργατική τάξη (όπως άπειρες φορές έχει συμβεί παλιότερα).

Οτι οι παραπάνω, που κόπτονται κατά τα άλλα για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ., δε διστάζουν, για τους λόγους που προαναφέραμε, να αξιοποιήσουν και να στηρίξουν ανοιχτά φασιστικές ακροδεξιές δυνάμεις.

Οτι το ζήτημα είναι η λαϊκή-εργατική κινητοποίηση να μη γίνει το όχημα της αστικής κυβερνητικής εναλλαγής, είτε με τυπικό κοινοβουλευτικό τρόπο (όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας) είτε με μη κοινοβουλευτικό τρόπο, όπως στην Ουκρανία.

Χρήσιμα διδάγματα...

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, συμμετείχε, ως παρατηρητής, και ο γραμματέας του ιταλικού κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα, ο οποίος δήλωσε ότι «κινείται στο πεδίο που ενώνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μάρτιν Σούλτς, την πιο ριζοσπαστική φωνή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας». Συμπλήρωσε πως, κατά τη γνώμη του, «ο σημαντικότερος στόχος είναι να ενωθούν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς για να ελευθερωθεί η Ευρώπη από τα δεσμά των συντηρητικών πολιτικών». «Ο κοινός στόχος μας - και ο Σούλτς συμφωνεί απόλυτα - είναι να οδηγήσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις στην ηγεσία μιας νέας Ευρώπης, ώστε να σταματήσει η τρομερή αυτή κρίση, η οποία έφερε φτώχεια και εξαθλίωση, κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότo», κατέληξε ο Ν. Βέντολα.

Κι αν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει με τη βούλα στις δυνάμεις της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, εντούτοις οι θέσεις και οι προτάσεις του τον κατατάσσουν σ' αυτήν. Το γεγονός ότι τον ενώνουν κοινοί στόχοι με εκείνες τις δυνάμεις που οδήγησαν τους λαούς στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, είναι αποκαλυπτικό για το τι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και ποιων τα συμφέροντα θέλει να εκπροσωπήσει κι απ' τον κυβερνητικό θώκο. Ξέρει τι λέει ο Βέντολα!

Το ρεπορτάζ του «Ρ» και ο δήμος Σαρωνικού

Αίσθηση προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» που έφερε στη δημοσιότητα την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ισχύει από τις 13 Φλεβάρη και βάσει της οποίας δήμοι μπορούν να παραδώσουν παραλίες, αιγιαλό, λίμνες και ποτάμια σε επιχειρηματίες. Ανάμεσα στα Μέσα Ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν το ρεπορτάζ ήταν και η ιστοσελίδα left.gr του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η iskra.gr του Λαφαζάνη.

Θα είχε, βέβαια, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες των συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης εάν δημοσίευαν ολόκληρο το ρεπορτάζ. Εάν δημοσίευαν δηλαδή και την περίπτωση του δήμου Σαρωνικού (ΣΥΡΙΖΑ), που όχι μόνο υλοποίησε ανάλογη Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2011 αλλά κατήγγειλε την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα, επειδή ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει εμπορικά καλύτερα τις παραλίες από κάποιον επιχειρηματία και να έχει και περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία που πηγαίνουν για ένα μπάνιο!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1871 Γεννιέται η Γερμανίδα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Δραστηριοποιούμενη αρχικά μέσα από τις γραμμές του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των Σπαρτακιστών, από το οποίο αργότερα προέκυψε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Πολέμια του οπορτουνισμού, κύριος εκφραστής του οποίου ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ στην καταδίκη του γερμανικού ιμπεριαλισμού (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος) και την επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης. Υπήρξε από τους ηγέτες της Γερμανικής επανάστασης του 1918. Μετά την ήττα της επανάστασης συνελήφθη και δολοφονήθηκε μαζί με τον Κ. Λίμπκνεχτ στις 15/1/1919.

1922 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1933 Στον απόηχο του εμπρησμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου-Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των Ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και μέσα σε ένα όργιο αίματος, διωγμών, βασανισμών και συκοφαντικής εκστρατείας κατά των κομμουνιστών διεξάγονται εκλογές στη Γερμανία. Παρόλα αυτά, στις εκλογές στις 5/3 το Κομμουνιστικό Κόμμα δε σημείωσε ιδιαίτερη πτώση, λαμβάνοντας 4.848.000 ψήφους και εκλέγοντας 81 βουλευτές. Τέσσερις μέρες μετά οι Ναζί συλλαμβάνουν τους κομμουνιστές βουλευτές και το ΚΚ Γερμανίας τίθεται και επίσημα πια εκτός νόμου.

1943 Μεγάλες απεργίες των εργαζομένων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 200.000 λαού διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν οι δυνάμεις Κατοχής. Στις συγκρούσεις με τους κατακτητές οι διαδηλωτές είχαν απώλειες 10 νεκρούς και πάνω από 134 τραυματίες. Οι διαδηλωτές όρμησαν στο υπουργείο Εργασίας και έκαψαν τις καταστάσεις επιστράτευσης. Οι Γερμανοί δήλωσαν πως το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δε θα ισχύσει για την Ελλάδα.

1949 Συνέρχεται η 2η Κομματική Σύσκεψη των καθοδηγητικών στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η Σύσκεψη μελέτησε τη στρατιωτικοπολιτική δράση του ΔΣΕ από τη Σύσκεψη του Γενάρη του 1948 μέχρι το Μάρτη του 1949 και, με βάση την πρόσφατη πείρα, επεξεργάστηκε τα θέματα που είχε θέσει η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Γενάρης 1949).

1950 Μέσα σε κλίμα έντονης τρομοκρατίας και διώξεων διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός της «Δημοκρατικής Παράταξης», ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ, πήρε 163.824 ψήφους (9,7%) και 18 έδρες στη Βουλή.

1951 Πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ εκτελείται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης και οι σύντροφοί του Θεόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ρήγας Παραθυράς. Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές γύρω από την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη.

1953 Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.

Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκε με σημαντικά βήματα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση της ΕΣΣΔ τις δεκαετίες του 1920 και 1930, τη διαπάλη με οπορτουνιστικά ρεύματα, καθώς και με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ολα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο που, ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956) και με όχημα τη λεγόμενη «αποσταλινοποίηση» προωθήθηκε δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

1964 Πεθαίνει ο Μίλτος Μανάκης, που, μαζί με τον αδελφό του Γιαννάκη, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές των Βαλκανίων.

1981 Νέος ισχυρός σεισμός πλήττει την Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες και γίνεται αισθητός από το Βόλο μέχρι την Πάτρα. Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίζονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ