Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ενεργειακός οικονομικός πόλεμος εν εξελίξει

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου «Gazprom», εν μέσω της σύγκρουσης, δήλωσε χτες ότι τερματίζει από τον Απρίλη την έκπτωση στην τιμή με την οποία πωλεί το φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Interfax». Η έκπτωση είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβρη, στο πλαίσιο του πακέτου «βοήθειας» μαζί με το δάνειο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε δώσει η Ρωσία, λίγο μετά την ακύρωση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ.

Η «Gazprom» προτείνει να χορηγήσει δάνειο ύψους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τη διευθέτηση του χρέους της για το ρωσικό φυσικό αέριο, που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, μετά τη δήλωση της Ουκρανίας στο ρωσικό όμιλο ότι αδυνατεί να πληρώσει τις παραδόσεις του Φλεβάρη.

Πτώση του ρουβλιού

Πάντως οι εξελίξεις στην Κριμαία οδήγησαν σε «παιχνίδια» στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση του ρουβλιού και την αναλογία στα 50 ρούβλια προς 1 ευρώ. Ωστόσο, η Ρωσία, μέσω του συμβούλου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γκλαζίεφ, είπε ότι αν η Ουάσιγκτον επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα η Ρωσία είναι πιθανόν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.

Την πρόθεσή τους να παράσχουν «οικονομική στήριξη» στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, της G-7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΕΕ) σε κοινή τους δήλωση. Ανέφεραν επίσης ότι το ΔΝΤ στέλνει εμπειρογνώμονες στο Κίεβο. Ενώ η ομάδα των G-7 ακύρωσε, προς το παρών, τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8 στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο, με συμμετοχή και της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ