Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναπροσαρμογές στην εξασφάλιση «ίδιων πόρων» της ΕΕ

Αλλους τρόπους εξασφάλισης «ίδιων πόρων» για την ΕΕ αναζητούν στα κεντρικά της Ευρωένωσης. Χτες στο Στρασβούργο οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Συμβουλίου της ΕΕ, Αντώνης Σαμαράς, κήρυξαν την πρώτη Σύνοδο της «Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τους ιδίους πόρους της ΕΕ» με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι.

Η Ομάδα αναλαμβάνει να εξετάσει τους τρόπους μελλοντικής χρηματοδότησης της ΕΕ. Η σύστασή της συμφωνήθηκε στη διάρκεια των περσινών διαπραγματεύσεων για το πολυετές οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ 2014 - 2020. Στόχος είναι με τις προτάσεις που θα καταθέσει (έως τα τέλη 2014) να στηθεί ένα νέο σύστημα, αντικαθιστώντας το υπάρχον που βασίζεται στις εισφορές των κρατών - μελών. Στην «Ομάδα» συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς, το σημερινό σύστημα των ιδίων πόρων πρέπει να αναδιαρθρωθεί: «Είναι ευρέως παραδεκτό σήμερα από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα ότι το ισχύον σύστημα είναι πολύπλοκο και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Και πιστεύω ότι δικαίως η Επιτροπή στην πρότασή της του 2011, προέβαλε τη νέα προσέγγιση βασιζόμενη στην ανάγκη να βοηθηθούν πολλά κράτη - μέλη που αυτήν τη στιγμή προσπαθούν να επιτύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, μέσω του κατάλληλου συνδυασμού πολιτικών», υποστήριξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ