Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κόντρες για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Στο ζήτημα του «μηχανισμού εξυγίανσης» των τραπεζών ήταν εστιασμένη η νέα παρέμβαση του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της Ευρωζώνης

Associated Press

Στο ζήτημα του «μηχανισμού εξυγίανσης» των τραπεζών ήταν εστιασμένη η νέα παρέμβαση του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της Ευρωζώνης
Σε φάση τελικής επεξεργασίας περνάει η διαμόρφωση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2014 - 2017, στη βάση του οποίου αναμένεται πλέον να επικεντρωθούν τα παζάρια γύρω από το ύψος και τους τρόπους ελάφρυνσης του κρατικού χρέους. Η απογείωση στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών για τα επόμενα χρόνια, οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αυτές που έχει βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι ο ΟΟΣΑ, στις οποίες συνηγορούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η πλευρά της ΕΕ, αποτελούν βασικούς πυλώνες του αντιλαϊκού σχεδιασμού, ενώ ταυτόχρονα και παρά τις όποιες κυβερνητικές «διαψεύσεις» και αφορισμούς θα απαιτηθούν και νέες παρεμβάσεις «δημοσιονομικού χαρακτήρα», ακόμη και για το κλείσιμο του «κενού» και τη συμπλήρωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2014. Στην αρχική μορφή του, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο» θα περιλαμβάνει το ύψος των προβλεπόμενων κονδυλίων (φόροι, κρατικές δαπάνες), το οποίο τμηματικά θα εξειδικευτεί με μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι τα «πρωτογενή πλεονάσματα» από 0,4% για το 2013 προβλέπεται να φτάσουν στο 4,5% το 2016 και αυτό παρά το γεγονός ότι οι σημερινές εκτιμήσεις προβλέπουν αναιμικούς ρυθμούς στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για τα επόμενα χρόνια.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», με κύριο άρθρο που «φιλοξενεί» στην ιστοσελίδα του, σημειώνει την ανάγκη για διαγραφή του ελληνικού χρέους και μάλιστα το «συντομότερο δυνατό» με την επισήμανση ότι οι «επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη». Σύμφωνα με το πρακτορείο, το κρατικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ και καθίσταται «μη βιώσιμο». Την κατεύθυνση «ελάφρυνσης» υποδείχνει και το γερμανικό ινστιτούτο IFO, σύμφωνα με το οποίο, το σενάριο για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων θα επέφερε συνολικές απώλειες στους δανειστές ύψους μόλις 9 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά μόνο το 29% (2,5 δισ.) αναλογούν στη Γερμανία.

Εμπόδιο το ισχυρό ευρώ

Σε αίτημα του γαλλικού κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού φαίνεται να αναγορεύονται οι υποδείξεις για υποτίμηση του ευρώ. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κ. Νογέ χαρακτήρισε «εμπόδιο στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης το ισχυρό ευρώ», σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην ΕΕ είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας διαμορφώνει τους όρους για την ανταγωνιστικότητα τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου (βιομήχανοι κ.ά.) στις άλλες αγορές, μέσω της αύξησης των εξαγωγών. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Γερμανικής Τράπεζας (Bundesbank) σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι η «Eυρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον κίνδυνο» και ότι οι αγορές δείχνουν περισσότερο εφησυχασμένες απ' ό,τι θα έπρεπε σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν στον απόηχο της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η υπόθεση τελικά παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, προχώρησε χτες σε νέα παρέμβαση γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού και προκειμένου να «βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης», εστίασε στην ανάγκη για νέες παρεμβάσεις που αφορούν στους κανόνες διάσωσης των τραπεζών, στην ενεργοποίηση του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και τραπεζικής εποπτείας. Για λάθος χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ κάνει λόγο και ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον οποίο «υπέθεταν λαθεμένα πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα αναλάμβαναν ουσιαστική δράση κατά της κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ