Associated Press |
Στο ζήτημα του «μηχανισμού εξυγίανσης» των τραπεζών ήταν εστιασμένη η νέα παρέμβαση του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της Ευρωζώνης |
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», με κύριο άρθρο που «φιλοξενεί» στην ιστοσελίδα του, σημειώνει την ανάγκη για διαγραφή του ελληνικού χρέους και μάλιστα το «συντομότερο δυνατό» με την επισήμανση ότι οι «επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη». Σύμφωνα με το πρακτορείο, το κρατικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ και καθίσταται «μη βιώσιμο». Την κατεύθυνση «ελάφρυνσης» υποδείχνει και το γερμανικό ινστιτούτο IFO, σύμφωνα με το οποίο, το σενάριο για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων θα επέφερε συνολικές απώλειες στους δανειστές ύψους μόλις 9 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά μόνο το 29% (2,5 δισ.) αναλογούν στη Γερμανία.
Σε αίτημα του γαλλικού κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού φαίνεται να αναγορεύονται οι υποδείξεις για υποτίμηση του ευρώ. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κ. Νογέ χαρακτήρισε «εμπόδιο στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης το ισχυρό ευρώ», σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη στην ΕΕ είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας διαμορφώνει τους όρους για την ανταγωνιστικότητα τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου (βιομήχανοι κ.ά.) στις άλλες αγορές, μέσω της αύξησης των εξαγωγών. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Γερμανικής Τράπεζας (Bundesbank) σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι η «Eυρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον κίνδυνο» και ότι οι αγορές δείχνουν περισσότερο εφησυχασμένες απ' ό,τι θα έπρεπε σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν στον απόηχο της απόφασης του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η υπόθεση τελικά παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, προχώρησε χτες σε νέα παρέμβαση γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού και προκειμένου να «βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης», εστίασε στην ανάγκη για νέες παρεμβάσεις που αφορούν στους κανόνες διάσωσης των τραπεζών, στην ενεργοποίηση του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και τραπεζικής εποπτείας. Για λάθος χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ΕΕ κάνει λόγο και ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον οποίο «υπέθεταν λαθεμένα πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα αναλάμβαναν ουσιαστική δράση κατά της κρίσης».