Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11770

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ πιάνει τόπο αν συναντηθεί με την πρόταση του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  5
ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Επανατοποθέτηση των εργαζομένων των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων. Ειδικά μέτρα για τους μαθητές σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

ΣΕΛ.  9

ΚΚΕ: Οχι σε «λύσεις» ανοιχτής ή συγκαλυμμένης διχοτόμησης

Οι αναφορές στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης Αναστασιάδη - Ερογλου σε «συνιστώντα κράτη», που παραπέμπουν σε λύση τύπου «σχεδίου Ανάν», επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του ΚΚΕ ότι επίκεινται επικίνδυνες εξελίξεις για τον κυπριακό λαό

Η θέση ότι το μέλλον του κυπριακού λαού βρίσκεται εντός της ΕΕ έχει ως στόχο να δεσμεύσει τον κυπριακό λαό και να εξωραΐσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της λυκοσυμμαχίας, που οδήγησε το λαό και αυτής της χώρας σε χρεοκοπία, ενώ αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα ούτε της Κύπρου, ούτε της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι η Κοινή Διακήρυξη εκδόθηκε μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση παρέμβαση στην όλη διαδικασία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θα συνεχίσει να προβάλλει τη μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο για την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση του πλούτου, με το λαό στην εξουσία.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διλήμματα για άλλη μια φορά

Τελικά πώς θα συνεχίσει η Ελλάδα την πορεία της στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στον ευρωμονόδρομο; Με επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων, όπως λέει η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα υπάρξουν νέος δανεισμός, νέα μνημόνια, νέα μέτρα; `Η με «κούρεμα» του χρέους, διαπραγμάτευση στην ΕΕ σε συμμαχία με τις άλλες αστικές κυβερνήσεις του Νότου, όπως λέει ΣΥΡΙΖΑ;

Και οι μεν και οι δε κρύβουν αυτό που έχει ήδη βιώσει πικρά ο λαός: Οτι η όποια επιλογή για τη διευθέτηση του χρέους, είτε η επιμήκυνση των δανείων είτε το «κούρεμα», θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα. Το «τέρμα στη λιτότητα» και η όλη συζήτηση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν έχουν καμία σχέση με την ανακούφιση του λαού: Αφορούν αποκλειστικά στο πώς θα εξασφαλιστούν πόροι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Είναι χαρακτηριστική η ομοβροντία των δημοσιευμάτων που τονίζουν ότι για να παγιωθεί η «θετική μεταστροφή του κλίματος» και να περπατήσει η διευθέτηση του χρέους πρέπει να προχωρήσουν αποφασιστικά - «ορθοπεταλιά», όπως αναφέρεται - οι αντιλαϊκές «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα ολοκληρώσουν το χτύπημα στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και θα ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα περί «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που προβάλλει συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα προβάλλεται η ανάγκη αλλαγής μείγματος διαχείρισης. Τόσο η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών ιεραρχούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ιεραρχούν την παροχή ρευστότητας στο κεφάλαιο. Για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα η κατάσταση δεν αλλάζει. Το χρέος (είτε με «κούρεμα», είτε με επιμήκυνση αποπληρωμής) θα το πληρώσουν οι ίδιοι, οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ή η «παραγωγική ανασυγκρότηση» θα χτιστούν στην πλάτη τους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο τσακώνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος του, είναι αποτέλεσμα της φοροληστείας, των περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις, στην Υγεία και την Παιδεία, των χιλιάδων απολύσεων, γι' αυτό και ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για την επίτευξή του ή να διεκδικεί μεγαλύτερο ύψος του.

Οι κατακτήσεις που αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ούτε πρόκειται να δοθούν πίσω, ούτε είναι αρκετές για το κεφάλαιο: Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης προϋποθέτει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι «τελειώνει το μνημόνιο» και ο ΣΥΡΙΖΑ την καταγγέλλει ότι «δεσμεύει ακόμα περισσότερο τη χώρα», ο λαός πρέπει να έχει καθαρό ότι, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο διαχειριστή, στο έδαφος της εξουσίας των μονοπωλίων και της ΕΕ θα έρχεται αντιμέτωπος με τα μόνιμα μνημόνια που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τα οποία εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, Βόρειες και Νότιες. Μόνο σε ρήξη με αυτόν το δρόμο, μόνο με πάλη προσανατολισμένη στο στόχο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με Λαϊκή Εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων μπορεί να βάλει εμπόδια σε αυτήν την επίθεση, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη ριζική ανατροπή.


ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ
Κινητοποιήσεις σε Εφορίες και διόδια. Αύριο το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας
  • Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη νέα συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 3 μ.μ., στο μπλόκο της Νίκαιας.
  • Συνάντηση αύριο, Πέμπτη, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, θα έχει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων μετά από αίτημά της, η οποία κλείστηκε τελικά μετά από παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΣΕΛ.  13


ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις σε ΟΑΕΔ για τους ανέργους

ΣΕΛ.  11
Νέες πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών για την Υγεία

ΣΕΛ.  12
Ξένη για το λαό η αντιπαράθεση για το πλεόνασμα

ΣΕΛ.  7
«Εφυγε» ο Βασίλ Μπίλακ

Ιστορικό στέλεχος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε το ΚΚΕ στο ΚΚ Σλοβακίας.


ΣΕΛ.  18
Το ΚΚΕ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

ΣΕΛ.  16  -  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ