Τετάρτη 29 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη Βουλή συζητιέται η πώληση του ΑΔΜΗΕ

Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία για την πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Από χτες το απόγευμα, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που προβλέπει την παραπέτα ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ ΑΕ (μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ).

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία που προβλέπει την παραπέρα δραστική συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, μέσω της διάσπασής τους και το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων, που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις και ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, προβλέπεται ότι το 66% των μετοχών του πωλείται σε ιδιώτες, ενώ το Δημόσιο θα αποκτήσει το υπόλοιπο 34%, όχι καταβάλλοντας χρήμα, αλλά συμψηφίζοντας τα όσα του οφείλει η ΔΕΗ από φόρους, τέλη για τη χρήση λιγνίτη, ή άλλες απαιτήσεις του Δημοσίου προς την εταιρεία. Το τίμημα θα καθοριστεί ανάλογα με την τελική προσφορά του επενδυτή, ενώ η πώληση θα ολοκληρωθεί το δεύτερο 6μηνο του 2014.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί την οδηγία 72/2009 της ΕΕ για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι μέρος της μακροχρόνιας σχεδιασμένης πολιτικής που παραδίδει αυτόν το νευραλγικό τομέα στα μονοπώλια, η οποία έχει αφετηρία τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (σήμερα ΣΥΡΙΖΑ). Ανέφερε τι έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στο λαό αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως οι κοντά 400.000 οικογένειες που βρίσκονται στο σκοτάδι.

Συνολικά, είπε, με αυτήν την πολιτική «το αποτέλεσμα θα είναι ενεργειακή φτώχεια για την εργατική τάξη και το λαό». Επισήμανε ότι με τη στρατηγική της απελευθέρωσης έχουν συμφωνήσει ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε για τους «κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρόμων».

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, κατέληξε, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Κάλεσε τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ «να συμπορευτούν στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, να στηρίξουν το δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ